Letadlo společnosti Wizz Air

Letadlo společnosti Wizz Air | foto: Wizzair

Méně levných letenek: Wizz Air v Praze ruší pět linek

  • 26
Dosud největší nízkonákladový dopravce, maďarský Wizz Air, v Praze výrazně omezí od zimy nabídku svých letů. Kromě tradičních sezónních destinací zruší na podzim i dalších pět linek, které dosud létaly i přes zimu. Po plánovaném konci linek Ryanairu tak jde o další omezení nabídky levných letenek.

"Naši kapacitu v Praze v zimě výrazně snížíme," potvrdila mluvčí Wizz Air Natasa Kazmér. Podle ní není dosud jasné, zda kvůli redukci linek firma stáhne jedno ze dvou letadel, které má v Praze umístěné.

Wizz Air s příchodem zimního letového řádu na konci října přestane létat do Barcelony, Madridu, Osla, Malmö a Paříže. V zimě tak zatím podle platného letového bude létat jen osm linek namísto současných patnácti. Skončí totiž i sezónní spoje do Katánie a Burgasu.

Wizz Air si stěžuje na vysoké letištní poplatky

Podle mluvčí jsou za redukcí linek především vysoké poplatky pražského letiště a velká sezónnost v počtu cestujících z Prahy. "Český trh je odlišný, než jiné trhy, odkud létáme. Je tu mnohem méně cestujících, kteří létají jinam za prací, naopak mnohem více těch, co létají na dovolenou či za byznysem. To znamená, že je i více sezónní," tvrdí Kazmér.

Lety do Španělska byly podle ní původně plánované také jako sezónní a nepočítalo se s nimi přes zimu.

Linky nejsou naplněné, aerolinky často zlevňují letenky

Skutečnost ale může být i jiná: podle rezervačního systému a nízkých cen i na brzké termíny odletu jsou některé linky nepříliš obsazené. Často je firma prodává levněji, než jsou letištní taxy, například do Bergama. Podle mluvčí je ale obsazenost letadel za poslední tři měsíce 84 procent.

Maďarský dopravce, který převzal štafetu největší nízkonákladové aerolinky po zkrachovalých SkyEurope, tvrdí, že výsledky v Praze jsou podle plánu. Wizz Air v Praze zaměstnává 78 lidí, má tu dva airbusy A320. Firma tvrdila, že sem pošle i třetí letadlo, nakonec si to ale rozmyslela.