ilustrační snímek | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Meteostanici na pražském letišti vyřadil blesk, letadla musela přistávat jinde

  • 26
Provoz na pražském letišti Václava Havla v sobotu dopoledne komplikovala hustá mlha a porucha na meteorologické stanici, kterou zničil blesk. Mluvčí letiště Klára Divíšková uvedla, že v Praze od nočních hodin nepřistálo dvanáct letadel, která využila jiná letiště. Dalších sedm linek dopravci zrušili. Problém s přesměrováním letů skončil v deset hodin dopoledne.

„V Praze je hustá mlha, kvůli nepříznivým podmínkám dochází k odklonům na jiná letiště,“ uvedla v sobotu ráno mluvčí letiště Klára Divíšková.

„Situaci navíc komplikuje porucha systému sběru meteorologických dat, kvůli níž nemohou řídící letového provozu stoprocentně informovat posádky letadel o podmínkách, které panují na letišti,“ řekla. Přistání dalších letů bylo umožněné v deset hodin.

Pražské letiště snižuje emise CO2, po roce obhájilo mezinárodní certifikát

Poruchu meteostanice na letišti v Praze způsobil ve čtvrtek blesk. Závadu, která komplikuje provoz letiště, se podle Českého hydrometeorologického ústavu zatím nedaří odstranit.

O tom, kde letadlo nakonec odkloněná letadla přistála, rozhoduje posádka každého letadla na základě informací z řízení letového provozu.

Letiště Praha za prvních deset měsíců loňského roku odbavilo 11,7 milionu cestujících, meziročně o 28 procent více. Za celý rok 2022 přepravilo zhruba 10,7 milionu lidí.

ŽIVĚ: Aktuální pohled na Letiště Václava Havla v Praze:

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,