Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Rosťa Jančar, iDNES.cz

Leo Express vyráží s vlaky na Slovensko. Chystá i spoje do Polska

  • 2
Od pátku 14. května obnoví železniční dopravce Leo Express částečně provoz svých linek do slovenských Košic. Společnost také už připravuje obnovení vlakové linky do Krakova, nebo autobusové spoje na Ukrajinu.

Dopravce částečně obnoví provoz svých linek do slovenských Košic přes Liptovský Mikuláš. Poprad či Prešov. Spoje vyjedou v květnu nejprve před a během víkendů, tedy v časech, o které mají cestující obecně nejvyšší zájem. Další navyšování spojů bude reagovat na poptávku cestujících. 

Leo Express plánuje obnovit provoz dvěma zpátečními spoji denně, a to především o prázdninách, kdy se budou chtít cestující vrátit do svých oblíbených destinací nejen na Slovensku. Vlaky se nejdříve vrátí ve vybrané dny a následně bude počet spojů přizpůsobovat poptávce cestujících. 

RegioJet posiluje vnitrostátní spoje, Flixbus navýšení frekvence zvažuje

V plánu je vrátit se k plnému provozu dvou zpátečních spojů denně a také obnovit autobusové spoje na Ukrajinu. Dopravce očekává velký zájem o cestování v souvislosti s rozvolněním a oblíbeností Slovenska jako prázdninové destinace.

Společnost také už připravuje obnovení vlakové linky do polského Krakova. Ta ale bude záviset na dalším vývoji pandemie koronaviru. V rámci tuzemského provozu pak dopravce obnovil dalších deset spojů z Prahy na Moravu, celkem jich tak nyní jezdí 90. Do plného provozu se chce Leo Express vrátit během května.

Všichni dopravci po uvolnění některých vládních protikoronavirových opatření začali s obnovováním dopravy. České dráhy od 7. května znovu posílily spoje na páteřní trase mezi Prahou, Olomoucí a Ostravou. Do provozu se například vrátí další vlaky Pendolino, celkem tak bude na trase jezdit jedenáct párů dálkových vlaků Českých drah.  Autobusové linky postupně obnovuje například i FlixBus.

RegioJet už dříve zintenzivnil provoz na železnici mezi Prahou a Moravou, vedle toho postupně obnovuje i své autobusové linky, a to i do zahraničí. 

Na Slovensko má v provozu většinu vlakových spojů mezi Prahou a Bratislavou. „Vlaky jezdí denně v každém směru tři spoje, mezi Košicemi a Prahou je to denně v každém směru jeden spoj. Od příštího víkendu začne jezdit denně také noční spoj na trase Praha – Košice. Denně tak mezi Českou republikou a Slovenskem bude RegioJet od víkendu provozovat deset spojů a přepravovat více než dva tisíce cestujících,“ doplňuje tiskový mluvčí Aleš Ondrůj. Od 28. května pak RegioJet spojí Bratislavu vlakem také s Budapeští a Chorvatskem.  Plný stav vlaků chce nasadit v polovině května.