Vizualizace značek na přání pro automobily, motocykly a mopedy.

Vizualizace značek na přání pro automobily, motocykly a mopedy. | foto: koláž iDNES.cz

Zlatý byznys s registračními značkami: z koruny tržeb 63 haléřů zisk

  • 201
Monopolní dodavatel registračních značek na auta poprvé ukázal výsledky svého hospodaření. Ukazují, že pracovat pro stát bez soutěže je mimořádně ziskový byznys.

Společnost Hicon dodává registrační značky státu už od konce devadesátých let a ministerstvu se zatím nedaří najít jiného dodavatele. Své hospodářské výsledky však firma dlouho tajila. Teprve v roce 2014 ukázala čísla za roky 2010-2012. V závěru loňského roku poslala do obchodního rejstříku své kompletní výsledky za rok 2013.

Podle nich firma dosáhla tržeb 167,6 milionu korun a zisku před zdaněním 106,5 milionu. Z každé koruny tržeb tak firma měla 63 haléřů. O rok dříve byl zisk výrazně nižší, ovlivnily ho ale výrazně vyšší mzdové náklady na dva jednatele a současně majitele firmy: Roman Holomek a Jiří Palínek si vyplatili celkem 105 milionů korun. Žádný z nich na dotazy iDNES.cz k výsledkům hospodaření nereagoval.

Výsledky Hiconu ukazují, že výroba značek pro stát bez soutěže je dlouhodobě velmi dobrý a výnosný byznys. Smlouvu s Hiconem se snaží stát ukončit několik let, ale marně. Důvodem je i neschopnost vysoutěžit nového dodavatele.

První tendr, ve kterém nabídl Hicon nejméně, ministerstvo dopravy zrušilo. Ministr dopravy Dan Ťok poté s firmou loni uzavřel dodatek ke smlouvě, který přinesl zlevnění dodávek značek. Stát však stále platí více, než byly nabídky ve zrušené soutěži.

Hicon navíc získá další zakázku od státu: ministerstvo dopravy s ním uzavřelo smlouvu na dodávku registračních značek na přání. Ty budou o třetinu dražší, než běžné značky. Ministerstvo navíc uzavřelo smlouvu bez řádné soutěže, jen poptalo pět firem. Ozval se pouze Hicon. K tomu, aby stát zadal Hiconu další smlouvu bez otevřené soutěže, stačilo jediné: odhadnout počet objednaných tabulek na 15 500 kusů. Tím se hodnota zakázky bez daně dostala 50 korun pod limit dvou milionů korun, u kterého není nutné soutěž vypisovat.