ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Emirates

Berte si více neplaceného volna, žádají své posádky Emirates a Etihad

  • 0
Letecké společnosti Spojených arabských emirátů Etihad Airways a Emirates opět požádaly své palubní zaměstnance, aby si brali více neplaceného volna. Obě společnosti se tak snaží eliminovat obrovské finanční ztráty způsobené koronavirovým omezením provozu. S informací přišly interní zdroje společností.

Letecký průmysl je jedním z koronavirem nejpostiženějších odvětví a obě jmenované společnosti již musely přistoupit k propouštění svých zaměstnanců. Interní mailová zpráva společnosti Emirates hovoří o tom, že vedení firmy nyní žádá své piloty a členy posádek, aby si v období mezi 1. zářím a 30. listopadem 2020 vzali neplacené volno v délce jednoho až tří měsíců.

Přestože již v červenci společnost Emirates žádala piloty a palubní personál o neplacené volno v délce čtyř měsíců, minulý týden opět propouštěla ve shodě s úspornými programy, které odstartovala již v červenci.

Nabídky práce v dopravě a logistice na jobDNES.cz

Mluvčí společnosti Emirates potvrdila, že zaměstnancům bylo nabídnuto neplacené volno, ale již neuvedla, kolik z nich toto nabídku akceptovalo. Mluvčí rovněž nespecifikovala počet propuštěných zaměstnanců.

V interní zprávě společnosti Etihad Airways stojí, že v současné době má společnost více palubního personálu, než potřebuje, a proto pro mnoho z nich nemá uplatnění. Pro její podnikání tak situace nadále není udržitelná. Interní mail Etihadu pak zaměstnance nabádá, aby si od 16. září 2020 dobrovolně vzali neplacené volno v délce od deseti dní do šesti měsíců. Letecká společnost Etihad Airways se zatím k těmto opatřením oficiálně nevyjádřila.

Oba blízkovýchodní letečtí dopravci se poté, co v březnu uzemnili své stroje, od června pomalu vrací do normálního provozu. Etihad zatím oznámil za první polovinu letošního roku provozní ztráty ve výši 758 milionu amerických dolarů (16,7 miliard korun), pololetní účetní uzávěrka Emirates končí až 30. září.