Tesla Roadster 2

Tesla Roadster 2 | foto: Tesla

Elektrická auta dobývají Norsko. Prodalo se jich víc než těch klasických

  • 136
Norsko získalo prvenství v celosvětovém závodu, který se snaží ukončit prodej naftových a plynových vozidel. Severská země má ambiciózní cíl - do roku 2025 chce zvýšit ceny automobilů, které znečišťují ovzduší. A to natolik, aby si lidé rozmysleli jejich nákup a raději dali přednost elektrickému nebo hybridnímu vozu.

Norsko je v plnění svého cíle na dobré cestě. V roce 2017 bylo podle Norské silniční federace 52 procent nově prodaných automobilů elektrických nebo hybridních, což v porovnání s předchozím rokem představuje 40procentní nárůst. Napsal o tom server Quartz.

Organizace také uvedla, že loňský rok byl třetím nejlepším rokem prodejů automobilů v Norsku. Z prodaných 158650 nových vozidel bylo 21 procent čistě elektrických. Toto číslo by se v letošním roce mělo zvýšit na 25 procent. Hybridní automobily, které jsou poháněny bateriemi a naftou nebo plynem, představovaly 31 procent všech prodejů nových automobilů.

Letadla na baterky. Letecký průmysl čeká elektrická revoluce

Prodej nových dieselových vozidel v Norsku klesl od roku 2012 z 64 procent na 23 procent v roce 2017. Osm z deseti nejprodávanějších automobilů bylo elektrických, dobíjecích hybridních nebo hybridních. Minulý měsíc se nejoblíbenějším výrobcem automobilů v Norsku stala Tesla.

Norský cíl je roky před ostatními zeměmi, jako jsou Spojené království nebo Francie, které chtějí zakázat prodej plynových a naftových automobilů do roku 2040 v rámci úsilí o zastavení změny klimatu.

Globálním vůdcem ve výrobě i prodeji elektrických automobilů se má stát Čína. Země drasticky zvýšila úsilí v postupném vyřazování znečišťujících automobilů a v zavádění regulací pro výrobce automobilů. Zvýšila také státní dotace pro kupující a zavázala se, že vybuduje miliony nabíjecích stanic.

Norská ambice je poháněna štědrými daňovými škrty a pobídkami, jako je bezplatné a dotované parkování, zpoplatnění a využívání zpoplatněných silnic.


Elektromobil