Miroslav Kupec, předseda představenstva Českých drah (ČD) | foto: Petr Topič, MAFRA

Kupce po devíti měsících odvolali z čela Českých drah, hledá se nástupce

  • 67
Miroslav Kupec skončil ve vedení Českých drah. Po pondělním jednání dozorčí rady o tom informovaly ČD. O odvolání Kupce se mluvilo od minulého týdne, kdy premiér Babiš uvedl, že nesplnil jeho očekávání. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka má být na post šéfa ČD vypsáno výběrové řízení.

„Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ zdůvodnil rozhodnutí bez bližších podrobností mluvčí ČD Radek Joklík. Pro odvolání Kupce zvedl proti očekávání ruku jeden z odborářů v dozorčí radě, Jaroslav Pejša. Zbylí dva zástupci zaměstnanců se zdrželi, podobně jako nominant za ČSSD Vojtěch Kocourek.

Odvolaný šéf ČD Kupec odmítá obvinění z protiprávního jednání, chce se bránit právní cestou. Výsledky své práce v čele podniku hodnotí pozitivně.

„Důvody pro odvolání byly vágní. Není to důvod, abychom hlasovali pro,“ řekl MF DNES místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun. Personální změna tak prošla nejtěsnějším poměrem pěti hlasů. 

Kromě odvolání Kupce rozhodla v pondělí rada ještě o zvolení nového místopředsedy představenstva. Tím se stal člen představenstva zodpovědný za ekonomiku Radek Dvořák, který do zvolení nového předsedy dopravce dočasně povede. Výběrové řízení pak bude vyhlášeno i na zbývající dvě místa v představenstvu Českých drah. 

Kupec, který před jmenováním generálním ředitelem řídil úsek techniky, servisu a majetku, vede České dráhy od loňského září. Tehdy ve funkci vystřídal odvolaného Pavla Krtka. Plán kompletní obměny vrcholového vedení Českých drah oznámil zhruba před rokem exministr dopravy Dan Ťok. Původní management totiž podle něj postrádal vizi, jak provést státem vlastněné České dráhy náročným obdobím otevírání trhu železniční dopravy soukromé konkurenci.

Plán kompletní obměny však řada dopravních expertů kritizovala a poukazovala na možnou destabilizaci podniku. To se částečně stalo poté, co sesazený Krtek odmítl funkci místopředsedy a vedení Českých drah tak bylo dva týdny neusnášeníschopné. 

Příliš úspěšné nebyly ani snahy o doplnění chybějících členů managementu společnosti. Michal Heřman, který do vedení firmy přišel z těžařské společnosti PG Silesia, vedl úsek správy majetku necelých pět měsíců a následně odešel do společnosti OKD. Podobně vedení dopravce nedávno opustil i dlouholetý člen vrcholného vedení a člověk zodpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán. Tomu v únoru vypršel pětiletý mandát. Rozhodl se jej však neobhajovat a nyní je  šéfem Integrované dopravy Středočeského kraje.