(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Škoda Transportation

České dráhy koupí šedesát elektrických vlaků za téměř deset miliard

  • 37
České dráhy nakoupí pro regionální dopravu výrazně více vlaků, než dopravce původně očekával. Místo sedmi souprav poptávaných kraji chtějí uzavřít rámcovou smlouvu na nákup až šedesáti elektrických souprav pro 240 cestujících. Pokud společnost skutečně všechny odebere, vyšplhá se cena na necelých 10 miliard korun.

Jeden z největších nákupů Českých drah za poslední roky ve středu schválil jejich řídící výbor. Důvodem jsou podle mluvčího ČD Radka Joklíka měnící se požadavky jednotlivých krajů. 

V příštím roce vyprší desetileté smlouvy, které mají kraje uzavřené s Českými drahami. Nyní proto řeší budoucí podobu krajské železniční dopravy včetně toho, jakými vozidly budou lidé na regionálních tratích jezdit.

Stát za obří půjčku sto miliard koupí nové vlaky a opraví koleje

Rámcové smlouvy na nákup nových vlaků za zhruba 20 miliard korun oznámily České dráhy už loni v listopadu. Celkem šlo o sedm zakázek na různé druhy dieselových a elektrických souprav. 

Aktuální změna se týká jedné z těchto zakázek. Rámcové smlouvy umožňují nakonec odebrat pouze takové množství vozidel, jaké budou potřebovat na základě objednávky krajů. Kromě uplatnění těchto vozidel tehdy společnost nákup podmínila rovněž možností získat na nákup vlaků dotace z evropských programů.