Ilustrační snímek | foto: Radek Folprecht, Technet.cz

České dráhy jezdily pod cenou. Zaplatí pokutu přes čtvrt miliardy

  • 25
Téměř 275 milionů korun vyměřil Českým drahám Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to, že před čtrnácti lety nezákonným způsobem zablokovaly vstup konkurence na dvojici rychlíkových tratí mezi Plzní a Mostem a mezi Pardubicemi a Libercem. Vítězný dopravce podle antimonopolního úřadu uspěl ve výběrovém řízení s cenami, které nepokrývaly náklady na provoz obou spojení.

„Dle závěrů úřadu se jednalo o uplatňování zakázaných predátorských cen, kdy si dominant způsobuje ztrátu za účelem uzavření trhu nebo vytlačení konkurence z trhu. Jednáním Českých drah byla způsobena újma společnostem VIAMONT, a Connex Česká Železniční, které měly v období začínající liberalizace železniční dopravy o poskytování uvedených služeb zájem,“ uvedl v tiskové zprávě antimonopolní úřad. 

Rozhodnutí o uložené pokutě je pravomocné. České dráhy ale mohou rozhodnutí úřadu napadnout u soudu, což podle mluvčího Radka Joklíka dopravce udělá.  „České dráhy mají nadále za to, že rozhodnutí trpí řadou vad, mimo jiné je založeno na nesprávném právním posouzení věci a nesprávných skutkových zjištěních ekonomické povahy, proto budou proti rozhodnutí v zákonné lhůtě podávat správní žalobu s návrhem na přiznání odkladného účinku žaloby,“ uvedl mluvčí.

 Vypočítaná pokuta je nižší, než jakou státem vlastněnému dopravci úřad vyčíslil v prvoinstančním řízení. Tehdy totiž po dopravci požadoval zaplacení 368milionové pokuty za to, že státu účtoval méně peněz, než kolik jej stál provoz s cílem nepustit soukromou konkurenci na český trh.

Ta nabízela modernější vozidla Siemens Desiro, České dráhy ale zvítězily zejména díky výrazně nižší ceně. Podle konkurenčních společností tehdy dráhy požadovaly na trati mezi Mostem a Plzní doplatek 17 korun za kilometr, tedy méně než čtvrtinu sumy, kterou stát drahám tehdy v průměru vyplácel na rychlíkových linkách. 

4. dubna 2019