Stopka pro Boeing. Po nehodě s oknem nesmí létat 171 strojů, rozhodl regulátor

  • 71
Po nehodě Boeingu společnosti Alaska Airlines je dočasně uzemněno 171 strojů Boeing 737 Max 9, rozhodl americký úřad pro letectví. Při letu z Portlandu totiž letadlu odpadlo okno a část trupu, stroj byl přitom starý jen pár měsíců. Nikomu ze 174 pasažérů se nic nestalo, letadlo po 20 minutách přistálo na původním letišti.

Podle úřadu kontrola jednoho letounu Boeing bude trvat mezi čtyřmi a osmi hodinami.

„Naše rozhodování bude i nadále podřízeno bezpečnosti. Spolupracujeme s americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě (NTSB) na vyšetřování letu Alaska Airlines číslo 1282,“ uvedl šéf federálního úřad pro letectví Mike Whitaker.

NTSB na síti X zároveň uvedl, že do Oregonu vyslal svůj tým vyšetřovatelů, kteří událost prošetří. Tým je složený z odborníků na struktury, provoz a systémy.

Společnost Alaska Airlines, která předmětný Boeing provozuje, v reakci na incident oznámila, že dočasně stahuje z provozu všech svých 65 letadel stejného typu a podrobí je pečivým servisním prohlídkám. Stalo se tak dobrovolně ještě před rozhodnutím leteckého úřadu.

Letadlo na lince z Portlandu mělo namířeno do Ontaria v Kalifornii, o okno přišlo během stoupání po startu. Na záběrech je vidět, jak dovnitř kabiny proudí vzduch dírou v trupu. Kvůli poklesu tlaku v kabině si museli cestující nasadit masky s kyslíkem.

Stroj se dostal do výšky skoro 4900 metrů, poté kvůli nehodě provedl obrat a vrátil se do Portlandu. Podle serveru FlightAware strávil ve vzduchu 19 minut.

Novému boeingu vypadly po vzletu dveře. Aerolinky stroje stahují z provozu

Poškozená část trupu se nacházela v zadní části letadla za motorem a křídly v místě, které lze využít pro přídatný nouzový východ.

„Po události, která se přihodila v pátek večer na letu 1282, jsme se rozhodli pro preventivní opatření a necháme dočasně na zemi celou flotilu 65 boeingů 737-9. Myslím na ty, kdo v letadle byli a je mi velmi líto, co museli zažít,“ uvedl šéf společnosti Alaska Airlines Ben Minicucci. Podle něj čekají letadla podrobné prohlídky a aerolinky budou společně s úřady a výrobcem řešit, proč k incidentu došlo.

Letouny Boeing 737 MAX se dostaly na černou listinu v roce 2019 po dvou tragických nehodách těchto strojů v Indonésii a v Etiopii. Výrobce pak musel dočasně přerušit provoz všech strojů daného typu, do vzduchu se směly vrátit teprve po roce a půl.

,