Letoun Boeing 737 Max

Letoun Boeing 737 Max | foto: AP

Boeing musí zkontrolovat 9300 letadel. Hrozí selhání čidel a přidušení pilotů

  • 24
Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil technické kontroly boeingů řady 737. Důvodem je hrozící selhávání spínačů, které v kabině zajišťují dostatek kyslíku při vystoupání do nadmořské výšky, kde je jej nedostatek. V každém letounu jsou dva, pokud by selhaly najednou, piloti by mohli kvůli nedostatku kyslíku ztratit nad strojem kontrolu.

Americký regulátor FAA nařídil Boeingu kontroly ve čtvrtek, týkají se celkem 9315 letounů řady 737, které jsou registrované po celém světě. Výrobce musí letadla zkontrolovat po každých 2000 hodinách letu (místo dosavadních 6000) nebo ještě předtím, než absolvují prvních 2000 hodin. Případně do 90 dnů od data, kdy nařízení vstoupí v platnost.

Důvodem je hrozba selhání tzv. výškových tlakových spínačů. Nařízení FAA přichází poté, co během testovacích letů došlo k selhání obou spínačů najednou u třech typů boeingů z řady 737, píše agentura Reuters. Podle úřadu může selhání vést k tomu, že se v kokpitu nerozsvítí varovná kontrolka když letadlo překoná nadmořskou výšku 10 tisíc stop (3,05 km), kde už je nízký tlak vzduchu a nedostatek kyslíku.

V případě selhání obou spínačů najednou hrozí, že v letadle bez varování poklesne hladina kyslíku. To může u lidí na palubě způsobit mdloby a piloti tak mohou ztratit nad letadlem kontrolu. 

Čínský rival Boeingu s Airbusem přichází. Na nejdůležitějším trhu má protekci

Boeing v reakci uvedl, že respektuje „nařízení FAA, které z námi nařízeného intervalu technických kontrol dělá povinnost”. Výrobce podle svých slov začal letadla intenzivněji kontrolovat už v červnu. “Směrnice FAA nezmiňuje žádné poruchy spínačů za letu,” dodali zástupci Boeingu.

Spínače dodává externí firma, kterou Boeing podle deníku The Washington Post odmítl jmenovat. Podle FAA je „míra selhání obou spínačů najednou mnohem vyšší než původní odhady a proto představuje bezpečnostní riziko”. Regulátor však zatím nezjistil, co poruchy způsobuje.