Čerpací stanice Benzina na okraji Prahy. (8. března 2022)

Čerpací stanice Benzina na okraji Prahy. (8. března 2022) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Marže u pump jsou v pořádku, ukázaly ministerské kontroly

  • 462
Kontroly ministerstva financí neprokázaly, že by si čerpací stanice účtovaly u pohonných hmot nepřiměřeně vysoké marže. Podle předběžných výsledků reagovali čerpadláři přiměřeně, uvedlo ministerstvo ve zprávě. V monitoringu cen však chce úřad dál pokračovat.

„Podle prvních předběžných výsledků cenové kontroly provozovatelé čerpacích stanic zvyšováním cen pohonných hmot převážně reagovali na výhled dramaticky rostoucích cen a vývoj na komoditní burze,“ uvedl resort ve zprávě.

Analýza prokázala dílčí cenové odchylky oběma směry, kdy v jednotlivých případech byly vidět i prodeje se zápornou marží. Ministerstvo nepředpokládá, že by se průměrné marže v březnu nakonec výrazněji odchýlily od února, nicméně v monitoringu cen bude nadále pokračovat a vyhodnotí i data za celý březen. Prozatím tedy podobně jako většina zemí EU nepřistoupí úřad k cenové regulaci.

„Kontrolou cenové politiky čerpacích stanic se ukázalo, že situace nemá jednoznačného viníka. Marže pumpařů byly ve sledovaném období velmi rozkolísané, někde vyšší, jinde i záporné. Dosavadní analýza zatím ale neprokázala plošně nepřiměřené marže, prodejní ceny zcela ustřelené od velkoobchodních cen na burze, ani podezření na kartelovou dohodu na úkor motoristů,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura.

„U vývoje cen pohonných hmot jsme viděli paniku na burzách, která se promítla na totemy čerpacích stanic a rozšířila se i mezi spotřebitele, kteří se začali masivně předzásobovat. V takové situaci ničemu nepomohou laciná a instantní populistická opatření typu snižování daní nebo stanovování cenových stropů. V Maďarsku vidíme, jak cenovou regulaci záhy doprovází další restrikce a policejní dozor na pumpách,“ dodal ministr.

Drahý benzin drtí autoškoly, některé možná skončí. Ceny kurzů rostou

Do sledování cen se zapojilo 600 provozovatelů, kteří posílali data za více než 2 400 veřejných čerpacích stanic. To podle ministerstva pokrývá více než 90 procent trhu. Provozovatele čerpacích stanic, kteří dosud údaje nezaslali, budou úředníci dál urgovat.

Zjištění ministerstva je v souladu i se závěry antimonopolního úřadu, který už desátého března upozorňoval, že z jeho pohledu k porušení pravidel hospodářské soutěže nedochází. „V současné době nemá Úřad indicie, které by naznačovaly, že se na růstu cen podílí i jiné faktory než pouze vývoj na světových trzích s ropou,“ oznámil tehdy.