Zubr se stal Evropskou pivní hvězdou

Světlý ležák Zubr Premium získal v soutěži European Beer Star zlatou medaili a titul Evropská pivní hvězda v kategorii plzeňských piv českého typu. Zástupci přerovského pivovaru převzali ocenění včera na veletrhu Brau Beviale 2004 v Norimberku.

Soutěž pořádá Svaz středních pivovarů v Bavorsku spolu s Asociací malých nezávislých pivovarů v Evropě. Letošního klání se zúčastnilo podle Matulové více než 100 pivovarů z celé Evropy a USA. Mezinárodní komise degustátorů hodnotila bezmála 300 vzorků ve 29 kategoriích. Zaměřovala se na vlastnosti piva s důrazem na jeho chuť.

"V kategorii plzeňských piv českého původu komise hodnotila 13 vzorků piv. Kromě českých pivovarů je dodali producenti piva z Evropy i ze zámoří. V kategorii jde o dodržení technologie vaření, nikoliv o původ piva," vysvětlila mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Pivovar Zubr ročně vystaví téměř 300.000 hektolitrů piva. Zhruba desetina produkce míří na export. Přerovský pivovar tvoří společně s pivovary v Litovli a Hanušovicích čtvrtou největší tuzemskou pivovarnickou skupinu Holba, Zubr a Litovel. Roční výstav skupiny dosahuje téměř jednoho milionu hektolitrů piva.