Známky se Zemanem jdou do tisku, místo ceny na nich bude červené „A“

  • 62
Známka s prezidentem Milošem Zemanem je hotová. V nákladu deset milionů kusů se vytiskne příští týden, na prvních dopisech a pohledech se začne objevovat 24. dubna. Známka bude fialovočervená s písmenem A namísto ceny, vyjde na 10 korun.

Na známce bude místo ceny červené písmeno A, které značí vnitrostátní tarif 10 Kč. Známku můžete použít i na dopisy směřující za hranice České republiky, musíte ovšem použít přímo úměrný počet Zemanů.

Například po Evropě musíme posílat dopis se dvěma "áčky", protože celková hodnota 20 Kč odpovídá současnému tarifu v rámci Evropy.

Známka nebude samolepicí, můžeme se tedy připravit na jejich olizování a vlhčení. Stroje, které vytisknou všech deset milionů známek (předchozí hlavy států měly stejný počet), se roztočí příští týden. Do distribuce ale půjde zatím jen polovina z objemu.

Prezident Miloš Zeman na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause nepožadoval předělání předlohy. Zatímco Klausovi se líbil až třetí návrh, Zeman podle ředitele odboru známková tvorba České pošty Břetislava Janíka byl spokojený hned. "Převod se mu velice líbil," uvedl pro iDNES.cz.

Na poštovních známkách s Milošem Zemanem pracuje dvacet lidí. Tisk má na starosti Poštovní tiskárna cenin.

Výroba poštovních známek s Milošem Zemanem. Všem prezidentům se tiskl stejný počet - deset milionů.

Návrh známky byl vyhotoven z černobílé fotografie Herberta Slavíka, autorem následné rozkresby a rytiny je Miloš Ondráček. Není žádným nováčkem, známku dělal už pro předchozí dva prezidenty. Jeho návrh odpovídal velikostí šestinásobku známky, musel se tedy zmenšit, vyrýt do ocelové destičky a přenést na tiskový válec.

"Nejoblíbenější byly asi známky s T. G. Masarykem a potom s Václavem Havlem. Havel by na poště vyprodán, a když je Česká pošta potřebovala, neměla je k dispozici," říká Janík z poštovní tiskárny. 

Po Václavu Klausovi zbyly desetitisíce známek. Platit a prodávat se budou dál, pošta rozhodla, že by bylo neekonomické je stahovat.