Od loňského ledna je porcelánka Haas a Czjek zavřená, insolvenční správce se zkrachovalou fabriku marně pokouší prodat.

Od loňského ledna je porcelánka Haas a Czjek zavřená, insolvenční správce se zkrachovalou fabriku marně pokouší prodat. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zkrachovalá porcelánka zažívá beznaděj, žádný kupec se neobjevil

  • 4
Kdysi slavná porcelánka Haas a Czjzek v Horním Slavkově, kterou loni v lednu ruský majitel Ruslan Sayfulin ze dne na den zavřel kvůli ztrátám, zažívá beznaděj. Nabídku na odkoupení budov, pozemků, strojů a ochranných známek nepředložil insolvenčnímu správci ve výběrovém řízení žádný investor.

Dvouměsíční lhůta určená krajským soudem přitom ve čtvrtek vypršela. "Je to špatné. Nikdo se nepřihlásil, nikdo nesložil dvoumilionovou kauci," oznámil insolvenční správce Pavel Tatíček.

Manufaktura v Horním Slavkově tak zůstane i nadále prázdná a opuštěná. Její prodej přitom insolvenční správce svěřil realitní kanceláři a na přání věřitelů nechal porcelánku inzerovat i v cizině.

Několik potenciálních zájemců si sice přišlo fabriku prohlédnout, ale už se neozvali.

Hlavní důvod neúspěchu vidí Tatíček v tom, že výroba ve fabrice skončila už před více než rokem a bylo by obtížné a drahé ji znovu zahájit. O dalším postupu bude příští týden jednat věřitelský výbor a krajský soud.

Insolvenční správce nechtěl zatím prozradit, co bude navrhovat. Zřejmě ale přijde na řadu rozprodej jednotlivých částí majetku. 

Haas a Czjzek dluží desítky milionů korun - například bankám, zdravotním pojišťovnám, správě sociálního zabezpečení, ale i úřadu práce, který vyplatil dlužné mzdy 117 propuštěným zaměstnancům (5,6 milionu korun). Na majetku společnosti váznou exekuce.

Náklady na správu zavřené porcelánky vyčíslil Tatíček na 197 tisíc korun měsíčně. Největší podíl tvoří mzdy a odvody z nich - 160 tisíc. Třeba telefonování stojí šest tisíc a krmení pro hlídací psy tři tisíce.