Šéf společnosti Solarmonitoring Václav Beránek.

Šéf společnosti Solarmonitoring Václav Beránek. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních panelů totiž může být mnohem kratší, než kolik výrobci udávají. V rozhovoru pro iDNES.cz na předčasné závady elektráren upozorňuje šéf společnosti Solarmonitoring Václav Beránek.

„Zájemci o solární elektrárny, ať už velké, nebo třeba na rodinných domech, se nechají uchlácholit obecnými frázemi o půlprocentním snížení výkonu za rok a o pětadvacetileté záruce. Reálně však mohou počítat nanejvýš s poloviční životností,“ vysvětluje Václav Beránek, který se podílel na výzkumu, který spolu s jeho společností prováděla Česká zemědělská univerzita.

Opravdu je životnost solárních panelů tak krátká?
Opravdu je. Ukazují to naše data: máme přehled přes víc než milion panelů, které provozují naši klienti. Ty panely byly instalovány v letech 2009-2010, po roce 2011 se v Česku téměř nic nestavělo, když nepočítám to zanedbatelné množství panelů na rodinných domech. Jenom zhruba 30 procent z těch panelů je v pořádku. Ostatní musí – většinou už musely – být vyřazeny. Je ale fakt, že k některým elektrárnám jsme se dostali až když jejich provozovatelé potřebovali řešit problémy, takže statistika přes celý trh bude o něco méně tristní. Odhaduji, že patnácti let se nedožije asi třetina panelů.

Bohužel, ukázalo se, že všichni čínští výrobci panely šidí nejen proto, aby ušetřili náklady – ale že jim to tak vyhovuje. Vyhlídka na opravdu trvanlivé zapouzdření je vyděsila a o žádnou takovou technologii nemají zájem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se