Život na dávkách bude těžší

  • 22
Vyjít se sociálními dávkami bude hlavně pro početnější rodiny těžší než dnes. Ministr práce a sociálních věcí už má hotový návrh, jak se změní životní minimum, od kterého se dávky počítají. Z dnešních 4100 korun na měsíc pro jednotlivce by se mělo snížit na 2870 korun.

Pro každého dalšího člena rodiny bude ještě nižší.

K tomu však bude ještě nutné připočíst náklady na bydlení, které už na rozdíl od dneška nebudou součástí životního minima. Stát bude lidem bez příjmu připlácet na bydlení podle toho, kde žijí a kolik platí.

Zjišťovat náklady a stanovit horní limit této dávky budou obce. Výsledkem bude, že člověk žijící třeba v Bruntále dostane méně než ten v Praze, kde se platí za bydlení nejvíce.

Nově bude také zavedeno takzvané existenční minimum. To má činit jen 2010 korun na měsíc. "Bude to pro ty lidi, co nespolupracují třeba s úřadem práce," říká Škromach.

Podle něj je cílem změn, o kterých bude brzy jednat vláda, hlavně znevýhodnit lidi, kteří jen žijí na dávkách a nesnaží se pracovat či práci hledat. Změny ještě může vnést do návrhu koalice či odbory, které o něm budou jednat. Podle Škromacha byl už ale plán s koaličními partnery předjednán.