Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Miča, MAFRA

Zemědělská půda zdražuje o pětinu. Zájemců přibývá

  • 23
Zemědělská půda, mezi kterou patří pole, lesy nebo vinice, letos zdražuje zhruba o 20 procent. Jde tak proti proudu ostatních nemovitostí, u nichž cena dlouhodobě padá. Odborníci však chladí nadšení možných investorů: k mání jsou hlavně malé pozemky a cena za metr se stále drží nízko.

Podle Jaroslava Urbana z realitního webu farmy.cz se cena za metr čtvereční pohybuje v rozmezí 7 až 17 korun. Zemědělská půda zdražuje mírným tempem dlouhodobě. Žádný boom se nekoná a nepřišel ani v polovině roku 2011, kdy padly překážky pro cizince, kteří dřív nemohli zemědělskou půdu vlastnit.

Loni půda zdražila o 2 až 3 koruny na metr čtvereční, uvedl Jiří Loskot ze serveru bioreality.cz. Letos podle něj cena roste o zhruba dvacet procent. Průměrná cena se teď pohybuje mezi 8 až 12 korunami, výjimečně se prodává i za 20 korun. Odhadl nicméně, že v západní Evropě jsou podobné pozemky pětkrát dražší. Ministerstvo zemědělství předpokládá, že tržní cena půdy v dalších letech poroste. Podle údajů z roku 2010 jen 22 procent zemědělců hospodaří na vlastních pozemcích.

Podle Loskota je o zemědělskou půdu zájem i proto, že někteří investoři hledají alternativu ke stále klesajícím cenám nemovitostí. "Investoři, kteří dříve investovali třeba do činžovních domů, investují do půdy nebo do lesů. Lesy jsou na rozdíl od půdy životaschopné i bez dotací," uvedl. "Zhodnocení je pomalé oproti rychlým rizikovým věcem, ale na druhou stranu bezpečné," dodal.

Zájem je o pozemky hlavně větší rozlohy, minimálně 50 hektarů a více. Velká poptávka je po opravdu velkých zemědělských nebo i lesních celcích zhruba nad 200 hektarů, ale těch se zbavuje málokdo.

Pozemky jsou malé, cena nízká, namítá odborník

"Upřímně zatím si nemyslím, že by to byla příliš zajímavá investice," myslí si obchodní ředitel společnosti RE/MAX Hanuš Němeček. "Musíte brát v potaz, že ceny za metr čtvereční jsou nic moc," řekl iDNES.cz. Velkou část nabídek tvoří malé pozemky, mnoho lidí totiž dědí pole po příbuzných, kterého se chce zbavit. Navíc se změnil zákon a daň z nemovitosti platí vlastník pozemku, což může znamenat práci navíc a vyšší náklady.

"Myslím, že zajímavé by to bylo, kdyby cena vyrostla ještě o dvacet či třicet procent," tvrdí Němeček. Letos zatím půda v nabídkách RE/MAX meziročně zdražila o 18 procent, mírně se zvýšil i počet transakcí.