Zemědělcům se nelíbí, že supermarkety nakupují maso z ciziny.

Zemědělcům se nelíbí, že supermarkety nakupují maso z ciziny. | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Zemědělci couvli od blokády hranic, budou demonstrovat

  • 3
Jen pár hodin vydrželi zemědělci hrozit blokádou hranic. Ve středu v podvečer poslali zástupci agrární komory tiskovou zprávu, ve které hrozili, že na hodinu přeruší provoz na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti. Už večer ale začali couvat a ve čtvrtek potvrdili, že blokáda nebude.

Zemědělci se přesto na přechodu sejdou a budou proti dovozu masa ze zahraničí demonstrovat. Podle předsedy komory Jana Veleby by se akce mělo zúčastnit asi na dvě stovky protestujících. Zemědělci budou projíždějícím řidičům rozdávat letáky podporující české výrobky a potraviny.

"Je to akce výstražná. Pokud řetězce, vláda a ministerstvo zemědělství nevezmou naše problémy a požadavky vážně, tak po sněmu Agrární komory, který je koncem března, přistoupíme k jiným akcím," uvedl Veleba.

Není to poprvé, co agrární komora hrozí protesty. Loni v říjnu nebyli její členové spokojeni s dotacemi, a hrozili proto, že pokud je poslanci nezvýší, svolají protestní akci. - více zde

Nakonec ale oznámili, že budou dále jednat a k protestům nedošlo.

Jednat se má i v případě dovozu masa ze zahraničí. Zástupci všech zúčastněných stran se ve středu sešli s ministrem zemědělství Gandalovičem a shodli se na tom, že budou v diskuzi pokračovat. - více zde

, ,