Nejbohatším mužem světa stále zůstává Bill Gates.

Nejbohatším mužem světa stále zůstává Bill Gates. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Zbohatnout se dá i na „děravé botě“

  • 31
Boty s dírami proti pocení, energetický nápoj nebo gumové bonbony ve tvaru medvídků. Stát se dolarovým miliardářem je někdy relativně lehké – stačí jeden neobvyklý nápad. Ale musí být alespoň trochu geniální.

Časopis Forbes minulý týden zveřejnil aktuální seznam nejbohatších lidí světa. Těch, kteří se ráno probouzejí s vědomím, že mají v akciích, nemovitostech, špercích nebo současných či bývalých manželkách uloženo přes miliardu dolarů.

INFOGRAFIKA: ZAJÍMAVÍ LIDÉ V ŽEBŘÍČKU FORBES

Forbes jich našel 946 v 55 státech světa; nejvíc za dvacetiletou existenci žebříčku globálních boháčů. Šedesát procent z nich si svá impéria vybudovalo vlastními silami, ostatní vděčí za jachty, tryskáče a tučná konta svým tatínkům, strýcům a sňatkům.

Do první skupiny patří například Ital Mario Moretti Polegato, který v roce 1994 "vymyslel" díry v podrážce bot, jimiž se z obuvi odvádí vlhkost a potenciální zápach. Loni se jeho bot značky Geox prodalo 16 milionů párů a hodnota jeho majetku dosáhla tří miliard dolarů.

Čekalo se do uzavření newyorské burzy
Nově do elitního klubu přibylo 153 lidí. A z těch, kteří už se počítají mezi zkušené miliardáře, jsou dvě třetiny miliardářů bohatší, než byli rok předtím.

Pro vítěze vůbec prvního klání miliardářů z roku 1987, japonského realitního magnáta Yoshiaki Tsutsumiho, to však je smutný rok – po dvaceti letech z elitního klubu poprvé vypadl.

Forbes začal letošní miliardáře počítat večer 9. února po uzavření newyorské burzy. Jen tak tak to do žebříčku stihla pětice amerických čtyřicátníků, kteří právě ten den v 9.30 dopoledne dali na newyorskou burzu svou relativně neznámou investiční společnost Fortress.

Když se večer zavíralo, bylo na světě o pět šťastných dolarových miliardářů více (dohromady mají 10,7 miliardy dolarů).

Kelímky, jež sypou peníze
Na to, abyste se stali miliardářem, nemusíte rozumět zajišťovacím fondům jako chlapíci z Fortressu ani být telekomunikačním guru jako Mexičan Carlos Slim Helu (49 miliard), který ze třetího místa dýchá na krk "staré gardě" – Billu Gatesovi (56 miliard) a Warrenu Buffettovi (52 miliard).

Někdy stačí úplně obyčejný nápad. Něco, co vás napadá každý den při čekání na autobus, jen vám zatím nedošlo, že se na tom dají vydělat obrovské peníze. Kromě Polegatiho s "dírami v botě" zabodoval třeba i Američan Howard Schultz (1,1 miliardy).

V roce 1985 začal lít dobrou kávu z hrnků do plastových kelímků. Vystresovaní manažeři od té doby nemusí ztrácet čas posedáváním v kavárnách a mohou pít "za provozu". Jeho řetězec Starbucks, který se stal jedním ze symbolů globalismu, otevírá pět nových provozoven denně. Do Česka se zatím nechystá.

Ženy jako přírodní úkaz
Ženy-miliardářky jsou stále něco jako neobvyklý přírodní úkaz. V letošním žebříčku jich je 83. Jen deset z nich však může hrdě prohlásit, že si svoje miliardy vydělaly samy. Patří mezi ně například americká televizní hvězda Oprah Winfreyová (1,5 miliardy), britská matka čaroděje Harryho Pottera spisovatelka J. K. Rowlingová (1 miliarda) nebo šéfka internetové aukční síně eBay Američanka MegWhitmanová (1,3 miliardy).

Mezi deseti podnikatelkami-miliardářkami jsou i tři Číňanky. Jedna z nich, devětačtyřicetiletá Yan Cheung (2,4 miliardy), je zároveň nejbohatší obyvatelkou nejlidnatější země světa. Miliardáři jsou i její manžel a bratr, kteří společně s ní podnikají v papírenství.

Čínských boháčů je letos v žebříčku Forbesu rekordních 38. Že se dá zbohatnout na čemkoliv, dokazuje příklad osmatřicetiletého novináře LiWeie (1 miliarda), který zbohatl na výrobě tradičních čínských knedlíčků.

Jejich oficiálním dodavatelem bude i během letních olympijských her, které se budou konat v Pekingu v roce 2008. Asie dodává do žebříčku čím dál více jmen. Nejvíce miliardářů je v Indii. Tři Indové v čele s Lakshmi
Mittalem, který vlastní i ostravské hutě, se dostali do první dvacítky.