Zákon káže brát si volno

  • 6
Lidé, kteří nadšeně pracují dlouhé měsíce bez dovolené a pak si ji nechávají proplatit, dostanou za vyučenou. Od října začne platit novela zákoníku práce, a ta na ně bude přísná. Nařizuje jim totiž prázdniny.

"Už nebude možné proplácet nevyčerpané čtyři týdny dovolené z předchozího roku," uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Pracoval jsi, teď odpočívej
Diskutovaná změna se týká jen toho, kdo si za poslední dva roky do konce října nevybere alespoň čtyři týdny dovolené. Pak by musel nastoupit na "nucenou dovolenou" od 1. listopadu, pokud mu v tom nebude bránit nemoc nebo mateřská či rodičovská dovolená.

I kdyby se však rozhodl zůstal v práci, oficiálně mu dovolená běží, čili za tu dobu nebere mzdu. "To se v praxi stane málokdy," podotkl například zaměstnanec ŽDB v Bohumíně.

Je totiž obvyklé, že firmy dovolí svým zaměstnancům převést si do dalšího roku jen pár dní starého volna, což například platí v ústecké Spolchemii nebo v Mostecké uhelné společnosti. "Někteří lidé část staré dovolené spojí s novou a na delší dobu pak někam odcestují," popsala mluvčí firmy Liběna Novotná pro ČTK.

Zaměstnavatel může dovolenou také nařídit, ale to není novinka. V mnoha výrobních podnicích se zastavuje provoz a volno si pak musí vzít všichni. Třeba ve Škodě Auto začíná 14denní dovolená všem na konci července. To je běžné i v západní Evropě, kdy se prvních čtrnáct dní v srpnu vyprázdní většina měst.

Evropa chce relaxovat
Novela vychází ze sociálně laděné evropské směrnice a jejím cílem je zajistit ochranu zdraví zaměstnanců. Což proplácení staré dovolené nesplňuje. Existuje pouze jedna výjimka, a to proplacení loňské nevyčerpané dovolené v případě, kdy zaměstnanec odchází z firmy.

Pro týdny nad tuto dobu, které někteří zaměstnavatelé přidávají, bude platit jiný režim. Bude se moci nechat proplácet nebo po dohodě se zaměstnavatelem i převádět.