Za falešné konkurzy padl první trest

Za zmanipulované konkurzy, za nimiž stojí skupina kolem soudce Jiřího Berky, padl první nepodmíněný trest. U pražského městského soudu si ho za prodej ZKL Klášterec vysloužil podnikatel Peter Schwarcz. Za mřížemi by měl pobýt 6,5 roku.

"Je vinen, že záměrně nedodržel dohody ohledně prodeje," řekl soudce. Kromě vězení musí Schwarcz koncernu ZKL uhradit škodu 18 milionů korun, se zbytkem nároků soud společnost odkázal na občanskoprávní řízení. Schwarcz ji podle soudu připravil o 47 milionů korun.

Verdikt není pravomocný, Schwarcz se na místě odvolal. Případ tedy bude řešit ještě pražský vrchní soud.


ZKL poslal v červnu 2002 do konkurzu právě Berka. Konkurzním správcem ustanovil svého komplice Daniela Thonata. Oba čelí ještě dalším obviněním z konkurzních podvodů. Zatím posledním obvinění skupina vyslechla v polovině února za zinscenovaný konkurz společnosti Báňské stavby most - více zde

Konkurzní správce ZKL Thonat prodal závod Schwarczově pražské firmě Comindustrial za 40 milionů korun. Společnost později stoprocentní podíl v klášterecké ZKL postoupila slovenskému výrobci ložisek a obráběcích strojů HTC holding, která do té doby klášterecké ZKL konkurovala.

Generální ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil už řekl, že konkurz podniku v Klášterci nad Ohří byl bezdůvodný a jeho důsledky znamenají pro koncern výrazné ohrožení. ZKL Klášterec byl největším výrobcem v oboru axiálních ložisek v Evropě.

Schwarcz popírá, že byl "bílým koněm" Berky a Thonata. "Já jsem se k tomu (prodeji klášterecké ZKL) dostal, až když jsem se vrátil ze Spojených států, a to už byl konkurz měsíc vyhlášen," uvedl.

,