ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Většina domácností v Česku si stále nezatopí. Teplárny se řídí vyhláškou

  • 117
Ačkoliv otopné období už začalo, většina domácnosti v Česku si stále nezatopí. Podle ředitele Teplárenského sdružení České republiky Martina Hájka se zatím až na výjimky netopí téměř nikde v republice. Kdy se v Česku topit naplno začne, zatím určit nelze. Teplárny se při dodávkách tepla řídí vyhláškou MPO.

„Aby se regulérně začalo topit, musí být dva dny pod 13 stupňů s tím, že třetí den podle předpovědi teplota nepřeleze přes 13 stupňů,“ vysvětlil Hájek. Jak dodal, aktuální situace je taková, že teploty poklesnou na den či dva a poté zase teplota stoupne.

„Je možné, že ani příští týden se sezona nerozjede, což je naprosto extrémní. Snažili jsme se hledat, jestli se vůbec někdy v minulosti stalo, že by se v září netopilo. Takovou informaci jsme nenašli,“ uvedl Hájek.

Co říká vyhláška MPO

  • Podle vyhlášky MPO otopné období začíná 1. září a končí 31. května následujícího roku.
  • Vyhláška ale také říká, že teplárny zahajují dodávky tepla, jakmile průměrná denní teplota poklesne ve dvou dnech po sobě pod třináct stupňů a další vzestup teplot se nepředpokládá.

Teplárny nehlídají teploty napříč celým Českem, nýbrž pouze ve „svých“ lokalitách. „V republice se teploty významně liší. Většinou se jako první začíná topit v západních Čechách, tam bývá nejchladněji,“ přiblížil Hájek. Na jižní Moravě nebo v okolí Prahy zase podle něj bývá nejtepleji.

Teplárny jsou připravené

Teplárny jsou na výrazný pokles teplot připravené. V některých domácnostech se už radiátory ústředního topení rozehřály, a to například v Mariánských Lázních, Brně či na Trutnovsku.

Teplárny Brno přistoupily k tomuto kroku především kvůli nízkým ranním a večerním teplotám. „Topné systémy se automaticky spustí při poklesu venkovní teploty pod 15 stupňů Celsia, při vyšší teplotě zůstávají vypnuty. Především pro rodiny s malými dětmi a pro seniory bude určitě ráno a večer příjemnější, když si budou moci v případě potřeby přitopit. Zákazníci, kteří potřebu topit ještě nepociťují, mohou nechat topení vypnuté,“ konstatoval generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

V loňském roce poslaly teplo svým zákazníkům poprvé 19. září 2022, podobně tomu bylo i v předchozích letech. „Druhá polovina září odpovídá také obvyklým celorepublikovým průměrům, kdy se začíná s dodávkami tepla. Díky nadprůměrně teplému září se letos začátek vytápění posunul až do října. Při pohledu zpět jsme v říjnu začínali topit naposledy v roce 2016,“ upřesnil Petr Fajmon.

Pokud máte tu možnost, už jste letos začali topit?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 12. října 2023. Anketa je uzavřena.

Topná sezona už nicméně byla zahájena na Trutnovsku. „Vzhledem k tomu, že byly splněny podmínky pravidel pro vytápění, které upravuje vyhláška o dodávce tepelné energie a na žádosti odběratelů, zahájili jsme na Trutnovsku dnes (ve středu, pozn. red.) topnou sezonu 2023/24, což je o 19 dní později než v loňském roce, kdy se začalo topit již 15. září a předloni začala topná sezona dokonce 1. září,“ informovala ve středu společnost ČEZ Teplárenská.

Hlavním zdrojem tepla na Trutnovsku je uhlí a biomasu spalující elektrárna Poříčí u Trutnova. Z ní proudí teplo kromě Trutnova i do podkrkonošských Mladých Buků, Horního Maršova, Janských Lázní, Bohuslavic, Suchovršic, Úpice, Radvanic a Svobody nad Úpou. Sezonu ČEZ Teplárenská spolu s Poříčím ve středu zahájila také ve Vrchlabí.