Výrobci zdražili, obchodníky čeká totéž

  • 5
Prosincová čísla z průmyslu předestřela letošní zdražování. Ceny výrobců meziročně stouply o 0,9 procenta. Ještě výraznější bylo předvánoční zdražování u zemědělců, když jejich ceny stouply o dlouho neviděných osm procent. Celkově ale loni ve výrobní sféře kralovala deflace.

Oproti listopadu se ceny průmyslových výrobců v posledním měsíci minulého roku zvedly o 0,2 procenta, což by představovalo už druhý růst v řadě.

Do listopadu 2003 jejich ceny klesaly nepřetržitě 21 měsíců. V meziročním srovnání se v prosinci zvýšily nejvíce ceny v potravinářství, hutnictví a chemii. Naopak klesly ceny v energetice, zejména u elektřiny.

"Výrobní ceny překonaly o desetinu procenta očekávání na trhu, ale potvrdily názor, že mimo oblast potravinářství jsou cenové tlaky minimální," řekl Pavel Sobíšek z HVB Bank.

V zemědělství rostly koncem roku zejména ceny olejnin a obilovin, zemědělci zvýšili rovněž ceny vajec, drůbeže, brambor, ovoce a zeleniny. Naopak o téměř 15 procenta klesly ceny prasat, o 1,7 procenta ceny jatečného skotu.

"Potraviny patrně budou společně se změnami daní a regulovaných cen hlavním faktory formujícími inflační prostředí v ČR v letošním roce," konstatoval David Marek z Patria Online.