Výběr mýta neklesl, tvrdí Kapsch.

Výběr mýta neklesl, tvrdí Kapsch. | foto: Martin Stolař, MF DNES

Výběr mýta neklesl, brání se Kapsch i ministerstvo

  • 3
Ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic i společnost Kapsch se ohradily proti zprávám médií, že výběr mýta klesl na 94 procent a dostal se tak o procento pod limit, který požaduje stát. Spekulace jsou prý nepodložené.

"Kromě měsíců ledna a února, kdy efektivita přesáhla 98 procent, žádné další konečné výsledky měření nemáme," říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Česká televize, která zprávu o poklesu výběru přinesla, se odvolává na předsedu expertní skupiny ministerstva dopravy Petra Moose. Ten tvrdí, že efektivita výběru mýta o procento nesplňuje požadavky státu. V takovém případě by firma Kapsch, která mýtný systém dodala, měla rozdíl doplatit. - více zde

Kromě lednových a únorových výsledků, nejsou žádná další měření k dispozici. Měření, vyhodnocování i schvalování totiž trvá týdny i měsíce, řekl Hanzelka.

O tom že by měl výběr mýta klesnout, pochybuje i mediální zástupce společnosti Kapsch David Šimoník.

Za první pololetí předepsal mýtný systém kamionům přes 2,7 miliardy Kč. Denní průměr se i s víkendy pohybuje kolem 16, 2 milionu Kč, výběry v pracovních dnech stoupají k 21 milionům korun, dodal Šimoník v tiskové zprávě.

,