VW nabízí za zbytek Škody málo, usoudila vláda

P r a h a - Vláda v pondělí odmítla nabídku německého Volkswagenu na rychlý odkup zbytku mladoboleslavské Škody, protože osm miliard, které Němci jsou v tuto chvíli ochotni zaplatit za zbývajících třicet procent akcií, se zdá ministrům málo.
"Nabízená cena nebyla považována za realistickou," řekl po jednání vlády premiér Miloš Zeman.

S Volkswagenem, jenž nyní drží 70 procent Škody a od Nového roku se i s tímto podílem stane v největším tuzemském podniku neomezeným vládcem, budou ministři nyní vyjednávat dál a pokusí se ho přesvědčit, aby nabídl více. "Budou probíhat další jednání," řekl Zeman.

Premiér odmítl prozradit, jaké představy o ceně vláda má, protože zveřejněním těchto informací by si podle něho mohla uškodit. Dodal však, že pokud Volkswagen těmto představám nevyhoví, pak se kabinet "může prodejem stěží zabývat". Podle zdroje z VW je koncern o ceně ochoten jednat, připustil však jen "mírné zvýšení".

Vláda tedy v pondě vydala verdikt, který je zhruba na půli cesty mezi tím, co chtěl prosadit ministr průmysl Miroslav Grégr, a s čím šel na jednání jeho oponent, ministr financí Pavel Mertlík. Grégr chce prodej Škody pozdržet, protože stát by se podle něho neměl vzdávat možnosti dál ovlivňovat dění v největším tuzemském podniku. Mertlík argumentuje tím, že podle smlouvy, kterou stát podepsal s Volkswagenem před pěti lety, vláda ztratí od ledna veškerý vliv na dění v automobilce.

Jak budou ministři v dalších vyjednáváních s šéfy Volkswagenu postupovat, zůstává zatím hádankou. "Otázka cenových jednání a strategického postupu je velmi citlivá. Budeme analyzovat všechna pro a proti," řekl v pondělí Grégr. VW zatím zaplatil za svůj sedmdesátiprocentní podíl ve Škodě 1,4 miliardy marek, tedy přes 26 miliard korun.