Začínají platit vouchery na lázně. Češi si jich stáhli už přes 15 tisíc

  • 44
Začínají platit vouchery, kterými stát přispívá lázním na pobyty jejich klientů. Lidé si je mohou vygenerovat na webu ministerstva pro místní rozvoj Kudy z nudy nebo ho dostanou v lázních. Slevu až 4 000 korun na pobyt delší než šest nocí s nejméně pěti procedurami v českých lázních bude ministerstvo nabízet do konce roku.

„Spustili jsme je už v úterý večer, aby se lidé se systémem seznámili, a v tuto chvíli jich je stažených už 15 500,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Je to jednoznačný důkaz, že lidé chtějí trávit dovolenou v Česku, těší se do lázní a chtějí se zrehabilitovat a zrelaxovat. Lázně nejsou jen pro nemocné nebo pro bohaté lidi, jak se někdy říká. Jsou pro širokou veřejnost, lázeňská místa budou vděčná a dobře se postarají o české hosty, na které se těší,“ dodala.

Poukazy jsou určené pro lidi starší 18 let, kteří platí zdravotní pojištění. Sleva bude 40 procent z pobytu, nejvýše čtyři tisíce korun. Pobyt musí trvat minimálně šest nocí a jeho součástí musí být alespoň pět procedur. „Množí se dotazy od seniorů, zda se týká i jich, když si pojištění neplatí. Za ně platí pojištění stát, takže samozřejmě na slevy mají nárok i senioři,“ vysvětlila Dostálová.

Na vouchery je vyčleněna přibližně miliarda korun a potrvá do konce roku. Program je ale podle ministryně možné prodloužit, záleží na vyčerpání zdrojů. Celkem lze podle délky pobytu a výše jednotlivých slev vystavit zhruba čtvrt milionu až 300 000 voucherů.

K prvnímu červenci se do programu zaregistrovalo 68 lázeňských léčebných zařízení, další by ale ještě měly přibývat. „Máme dotazy typu: kde se můžu doregistrovat, nestihli jsme a podobně. Takže seznam budeme aktualizovat a věříme, že se přihlásí všechny lázně, které jsou schopny pobyt nabídnout,“ uvedl David Koppitz ze sekce regionálního rozvoje ministerstva.

6 + 5 = 4. Takhle budou fungovat vládní koronavirové vouchery do lázní

Ten také dodal, že počet voucherů na jednoho člověka není limitován. „Pokud chcete jet na jeden týden třeba do Luhačovic a druhý do Karlových Varů, můžete si stáhnout dva poukazy,“ upřesnil.

Cílem podpory je nahradit lázním cizince, kteří představovali až 44 procent klientů. Nucené omezení provozu lázní bude znamená pokles asi o 170 až 200 tisíc hostů za rok.

Vláda původně uvažovala o poukazu za deset tisíc korun na jakýkoliv typ dovolené. Stát by na něj dal 4 000 korun, po třech tisících by přispěli zaměstnavatel a zaměstnanec. Podle ministerstva ovšem návrh nepodpořili zaměstnavatelé. Vláda podle premiéra uvažuje o příspěvku na ubytovací pokoj v řádu 200 až 400 korun.