Provozovatelé vodovodů v menších městech drží podle Sovaku cenu vody nesmyslně nízko. Ilustrační foto.

Provozovatelé vodovodů v menších městech drží podle Sovaku cenu vody nesmyslně nízko. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Voda může podražit až trojnásobně

  • 33
Vodné a stočné může během tří let v některých městech podražit až na trojnásobek. Tvrdí to Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (Sovak), podle kterého se takto zdraží voda hlavně v místech, kde dosud lidé platí nižší vodné a stočné, než je celorepublikový průměr.

"Jde hlavně o menší města, kde se investuje do sítě méně peněz a kde nesplňují evropské normy platné u nás od roku 2011," říká místopředseda představenstva Sovaku Miroslav Nováček.

Podle něj provozovatelé vodovodů v těchto městech často populisticky drží ceny vody nesmyslně nízko. "Ve větších aglomeracích, kde již voda zdražila dříve, půjde o růst do deseti procent ročně," dodal Nováček.

Vodárenské společnosti na konferenci v Liberci řešily především problém s evropskými směrnicemi. Do roku 2011 by měla být všechna města nad dva tisíce obyvatel připojená na čističky. Už teď je však jasné, že termín se nestihne.

Podle analýzy Sovaku nesplní od roku 2011 normy 47 měst včetně Prahy. To znamená, že splašky zhruba pětiny tuzemské populace nebudou vyčištěny tak, jak chce Evropská unie.

Podle vodáren je potřeba na splnění evropských norem ještě 100 miliard korun, ministerstvo zemědělství odhaduje polovinu. "Ten odhad je podle cen z roku 2006 a pokrývá menší část populace," vysvětlil rozdíl předseda představenstva Sovaku František Barák.

Evropské dotace podle něj plně nepokryjí náklady na stavby, vystačí jen zhruba ze šedesáti procent. Někteří investoři na ně také kvůli přísným podmínkám nedosáhnou, proto sdružení žádá jejich zmírnění.

Další finance si navíc zřejmě budou muset investoři půjčit, což se v budoucnu promítne do růstu cen vody.