Vláda slíbila kompenzace firmám. Teplárny smí spalovat jiná paliva než plyn

  • 403
Firmám ze zpracovatelského průmyslu, které prokáží provozní ztrátu v souvislosti s vysokými cenami energie, plánuje vláda kompenzovat od 30 do 70 procent a stát na to vydá do 28 miliard korun, řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Jeho ministerstvo také od 5. září vyhlásí předcházení stavu nouze v teplárenství.

„Budeme kompenzovat až 30 procent nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent nákladů u zvláště energeticky náročných provozů,“ uvedl po jednání vlády Síkela k připravované kompenzaci pro firmy.

Konkrétní návrh přinese na jednání kabinetu v průběhu září.

Teplárny mohou využít uhlí i topné oleje

Stav nouze v teplárenství, o kterém mluvil premiér Petr Fiala, umožní teplárnám topit za využití jiných paliv než zemního plynu. „Teplárny se mohou už nyní začít zásobovat uhlím, lehkými topnými oleji a dalším palivem a budou mít jistotu, že ho v zimě využijí,“ řekl Fiala. Tato paliva podle něj nesplňují aktuální emisní standardy, ale dostatek plynu a elektřiny je nyní prioritou.

„Opatření má také podstatný význam pro naše úspory plynu, kterého není v Evropě kvůli ruské politice nazbyt,“ uvedl premiér.

Síkela řekl, že s vyhlášením předcházení stavu nouze nevstupuje v platnost vyhláška počítající s vytápěním budov na nižší teploty. Podle původního návrhu vyhláška o pravidlech pro vytápění měla začít platit právě v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství. Například v obývacích pokojích by podle vyhlášky lidé měli topit na 18 stupňů Celsia místo 20 stupňů, koupelny by měli vytápět na 19 místo 24 stupňů.

Chystá se už i „národní řešení“

V souvislosti s energetickou krizí premiér po jednání vlády premiér řekl, že česká vláda pracuje na celoevropském i českém řešení. „Nadále propočítáváme varianty národního řešení, řekl premiér.

„Dostatek plynu a elektřiny je teď zásadní prioritou,“ uvedl Fiala. V úterý jednal s šéfem ČEZ Danielem Benešem. „Mluvíme o restrukturaci této společnosti. Země musí mít větší kotrolu nad energetickou infrastrukturou,“ prohlásil.