Vlastimil Tlustý

Vlastimil Tlustý | foto: Václav Pancer, MF DNES

Vláda souhlasí s prodejem akcií ČEZ za 31 miliard

  • 21
Vláda odsouhlasila, že pokryje deficit ve Fondu národního majetku privatizací. Státní rozpočet by tak mohl dosáhnout deficitu 88 miliard korun, což je částka, kterou dříve označila ČSSD jako přijatelnou pro to, aby ho podpořila ve Sněmovně.

Podnikem, jehož prodej má zalepit díru ve státních financích, by podle vlády měla být energetická společnost ČEZ.

Prodej ČEZu ale ČSSD odmítá a požaduje místo toho privatizovat 49 procent Letiště Praha.

Prodej letiště se ale vládě nelíbí. "Je zajímavé mluvit o prodeji 49procentního podílu, když Letiště Praha není akciovou společností," míní ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Privatizace předem určeného podílu je totiž podle Nečase snadnější u akciových společností.

"Nebráníme se úvaze o privatizaci, ale nejprve bude třeba ji pečlivě připravit, například převést firmu na akciovou společnost," dodal Nečas.

"Správné je uvažovat o dlouhodobém pronájmu," naznačil ministr financí Vlastimil Tlustý, jaký záměr bude mít vláda právě s letištěm.

Kromě toho, že vláda odmítla přistoupit na požadavek ČSSD zaplnit deficit prodejem letiště, vyslovili ministři Tlustý a Nečas také výhrady k původnímu rozpočtu, který předkládal ještě Bohuslav Sobotka. Ten počítal s 88miliardovým schodkem, ale obsahoval nejasně definované příjmy z privatizace a další nesrovnalosti, uvedl Tlustý.

"Nikdy žádné číslo 88 neexistovalo," řekl Tlustý novinářům na tiskové konferenci. "Osmaosmdesát je chimérické číslo. Zatajovalo to, že Státní fond dopravní infrastruktury musí být naplněn 31 miliardami a bylo v rozporu se zákonem o státním rozpočtu," dodal k tomu ministr Nečas.

Rozpočet, který navrhoval ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka, totiž zahrnoval dosud neschválené zákony, uvedl Nečas.

Jednání vlády o rozpočtu a konkrétním deficitu by mělo skončit ve večerních hodinách. "Ještě jsme neobjevili všechny kostlivce," řekl Petr Nečas.