Vláda chce podnikatelům ulehčit, tvrdí ministr Říman.

Vláda chce podnikatelům ulehčit, tvrdí ministr Říman. | foto: Martin Adamec

Vláda ruší živnostenské listy, postačí výpis

  • 71
Vláda chce výrazným způsobem zjednodušit administrativu. Navrhuje proto zrušit živnostenské a koncesní listiny. Nahradit je má výpis z živnostenského rejstříku. Teď bude pouze jeden a bude se za něj také platit jediná sazba. Dosud museli podnikatelé mít na každou živnost zvláštní list.

Ministr průmyslu Martin Říman slibuje, že živnostníci tak celkově ušetří až 125 milionů korun.

Novinářům dále sdělil, že jednotný rejstřík ruší místní příslušnost k živnostenskému úřadu. Podnikatelé se tak budou moci obracet na úřady kdekoli v České republice. Zároveň nebudou muset předkládat všechny údaje, jako tomu bylo dosud, ale pouze ty, které úřad nebyl schopen zjistit sám.

Jste spokojeni se zpravodajstvím iDNES.cz? Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa

Živnostenské úřady jsou podle Římana jen jedním zdrojem administrativní zátěže. "Chci, aby na konci mého mandátu trávili podnikatelé na všech úřadech o dvacet procent méně času," citovala ho ČTK.

Jak připomněl, živnostenský zákon byl od svého vzniku před 16 lety novelizován více než stokrát. Změny tak přicházely v průměru každé dva měsíce. "Tuto praxi měním. Vyhlašuji stop stav. Po schválení novely v parlamentu se minimálně rok žádná novela navrhovat nebude," dodal podle agentury ministr.

Ze školy do podnikání
Jednodušší situaci by měli mít i absolventi, kteří chtějí živnost založit. Řada z nich totiž dosud musela mít několikaletou praxi, pak teprve mohli sami podnikat.

To ale vláda považovala za nespravedlivé. Například zedník vykonává naprosto stejnou práci, ať pracuje jako zaměstnanec, nebo jako osoba samostatně výdělečně činná, řekl Říman.

Kabinet věří, že toto opatření pozvedne i význam učňovských oborů. Školy totiž prý budou nucené poskytnout takové vzdělání, aby absolventi ihned po jejím skončení byli schopni podnikat.

Zástupci podnikatelů změnu zákona vítají. Do sněmovny by se návrh měl dostat v řádu měsíců. Předpokládaný termín účinnosti zákona je podle  ministerstva 1. červenec 2008, napsala ČTK.


Co má přinést nový zákon

  • Zákon zavede pouze jednu volnou živnost namísto dosavadních 125.
  • Seznam 622 vymezení předmětu činnosti se zredukuje na 80 položek.
  • Registrační formulář zeštíhluje ze 21 stran na dvě.  Místo 471 kolonek jich bude žadatel vyplňovat 140.
  • Ruší se místní příslušnost k úřadu. Podnikatelé budou moci ohlašovat živnosti, podávat žádosti o koncesi a plnit své ohlašovací a oznamovací povinnosti na kterémkoli obecním živnostenském úřadě na celém území ČR.
  • Novela také zavádí jedinou volnou živnost, Nebude již tedy potřebovat několik živnostenských oprávnění a nebude muset platit poplatek za každý obor své činnosti.
  • Oznamovací povinnost podnikatele se bude týkat jen změn takových údajů, které nejsou živnostenské úřady schopny získat jiným způsobem.
  • Ruší se povinná praxe.

Zdroj: ČTK

Je dobře, že vláda zrušila praxi pro absolventy škol, kteří si chtějí založit živnost?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 5. listopadu 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 1480

NE
NE 869