Vláda nás dusí, stěžují si podnikatelé

  • 150
Rekordní nezaměstnanosti se Česko zbaví, až vláda více uvolní ruce firmám. Podnikatelé se shodují, že za lepších podmínek dají práci více lidem, než se jich zaměstná za státní peníze. Jejich zástupci se mimořádně sešli na takzvané tripartitě s odbory a vládou.

Chtěli najít cestu, jak bojovat s nezaměstnaností, která v únoru vyskočila na 10,9 procenta a díky sezonním pracím se v březnu nepatrně snížila. Schůzka však byla přerušena a pokračovat bude příští úterý.

Odbory a podnikatelé pověřili ministra práce Zdeňka Škromacha, aby spočítal, jak účinné byly loňské vládní investice na podporu zaměstnanosti. "Hodnocení zpracujeme do konce května," řekl ministr. Na jeho základě pak tripartita zkusí vytvořit plán na následující tři roky.

Vloni vláda investovala na politiku zaměstnanosti 11 miliard korun, z toho jen tři miliardy korun, tedy 0,2 procenta hrubého domácího produktu, šly na rekvalifikace a na veřejně prospěšné práce. V zemích EU je to až sedmkrát vyšší číslo. Zbytek peněz spolykalo vyplácení podpor v nezaměstnanosti.

Odboráři i firmy chtějí, aby byly vláda i obce aktivnější. "Jde tu o to, aby lidé byli motivováni, aby chtěli pracovat a dojíždět za prací a aby vláda podpořila zaměstnavatele," uvedl ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. "Ať zaměstnavatelé dávají podněty. Ostatně oni znají to prostředí nejlépe," říká na to Škromach.

Podle podnikatelů je nejúčinnější snížení povinného sociálního a zdravotního pojištění, které patří k nejvyšším v Evropě, a odstranění přebujelého papírování. Hospodářská komora minulý týden zveřejnila, že v prvních třech měsících roku ubylo v Praze tolik podnikatelů jako běžně za celý rok. Podle komory vládní reforma veřejných financí dále komplikuje podnikání.

"Podmínky pro podnikání se v posledních týdnech dostaly za hranici snesitelnosti," řekl minulý týden prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. Podnikatelé se dokonce chystají demonstrovat.