Vláda: Lidí bez práce přibude

  • 139
Řady nezaměstnaných se letos rozšíří na rekordní úroveň a omezit je se vbrzku příliš nepovede. Počet žadatelů o práci se podle nejnovějších odhadů přehoupl přes deset procent a do nového roku vstoupilo přes 540 tisíc nezaměstnaných. V lednu jich bude ještě více.

S růstem počtu lidí bez práce otevřeně počítá i vláda, která ve středu o opatřeních na omezení počtu lidí bez práce jednala.

"Nezaměstnanost sice poroste, ale my chceme, aby nerostla tak rychle," řekl po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ministerstvo práce počítá s tím, že v následujících třech letech ročně přibude několik desítek tisíc lidí bez práce.

S výraznějším zlepšením do roku 2006 se podle úředníků nedá počítat. Propouštět plánují letos banky, telekomunikační firmy, doly i železnice. Jen z Českých drah, kde pracuje téměř 80 tisíc lidí, má letos odejít kolem sedmi tisíc pracovníků.

Stát přitom na podpory pro nezaměstnané vydává stále více peněz. Letos se tento balík zvýšil proti loni schválenému rozpočtu o čtvrtinu téměř na osm miliard korun.

Vláda se také rozhodla nechat si otevřená vrátka k tomu, aby mohla případně omezit práci cizinců v Česku. Po 1. květnu by měli občané EU možnost v Česku pracovat bez povolení. Kdyby však hrozilo, že budou brát práci domácím, mohla by vláda znova pracovní povolení pro většinu zemí EU zavést. 

Davy lidí bez práce stále houstnou
"Na konci ledna se míra nezaměstnanosti velmi těsně přiblíží hranici 24 procent a počet lidí bez práce stoupne asi na 15,5 tisíce osob," říká například Josef Kott z úřadu práce v Mostě, který si drží stabilně první místo na žebříčku měst s nejvyšší nezaměstnaností.

Příliv čerstvě propuštěných lidí hlásí úřady téměř po celé zemi. Zatímco koncem listopadu bylo bez práce 521 tisíc lidí, do konce roku jich mělo podle odhadu přibýt dalších dvacet tisíc. Nezaměstnanost v Česku by se mohla vyhoupnout až na rekordních 10,3 procenta.

Prosincem však rekordy končit nebudou. Na začátku roku bývá vždy o nová místa nouze a nejinak tomu bude i letos. Například na ostravský úřad práce jen během prvních dvou pracovních dnů nového roku dorazilo 700 lidí.

"Jde hlavně o lidi nad 50 let. Je zřejmě, že některé firmy propouštěly ty, kteří mohou odejít po nějaké době do starobního či předčasného starobního důchodu," řekla ČTK mluvčí úřadu v Ostravě Svatava Baďurová.

Nová pracovní místa se sice díky příchodu nových investorů objevují, ale není jich tolik. Navíc jde většinou o nabídku zaměstnání s většími požadavky na kvalifikaci, než byla potřeba u zanikajících míst.

"V regionech s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti ani motivovaný a kvalifikovaný člověk nemusí sehnat práci, když je jí absolutní nedostatek," píše se ve zprávě ministerstva práce.

Růst nezaměstnanosti připouští i ministr práce Zdeněk Škromach. Tvrdí však, že nebýt opatření vlády, byla by ještě vyšší. Od počátku letošního roku například ministerstvo přišlo s programem První příležitost, který se má zaměřovat na mladé lidi do 25 let, větší pozornost se má věnovat i dlouhodobě nezaměstnaným.

Ekonomové upozorňují, že hlavním problémem je snadný přístup k sociálním dávkám. "Náš sociální systém, když se to lidé naučí, umožňuje žít bez práce," říká Daniel Münich z ekonomického ústavu Cerge.