Peníze, úspory

Peníze, úspory | foto: Profimedia.cz

Vláda chce snížit schodek veřejných financí

  • 40
Vláda jednala o reformě veřejných financí. Chce přijmout opatření, která sníží schodek veřejných financí. Změnit chce také daňový systém.

Reforma veřejných financí proběhne zřejmě ve třech fázích. S prvním návrhem chce vláda seznámit veřejnost ještě letos na jaře. Vstoupit v platnost by tak měla ještě v září letošního roku. Pak by se s novými opatřeními počítalo i při sestavování rozpočtu na příští rok. 

Ministr financí změní celý daňový systém. Změnit se mají korporátní daně, daně fyzických osob a DPH. Konkrétní sazby nicméně ministr financí Miroslav Kalousek prozatím neprozradil. V programovém prohlášení ale vláda počítá se zavedením rovné daně mezi 17 až 19 procenty.

Daně ale nejsou jedinou oblastí, která se bude měnit. Podle ministra práce Petra Nečase postupně dojde prakticky na všechny zákony, které ovlivňují výši sociálních dávek. Konkrétnější ale ministr nebyl. Už dříve se ale mluvilo o možných změnách při vyplácení porodného nebo rodičovského příspěvku. Tyto oblasti změnila ještě před loňskými volbami vláda premiéra Jiřího Paroubka.

Vláda si od reforem slibuje, že se jí podaří zkrotit obří rozpočtové schodky. Podle představ kabinetu by se měl deficit veřejných financí snížit na 3 procenta HDP už v roce 2008.O rok později chce vláda snížit schodek na 2,6 procenta. V roce 2009 by měl schodek dosahovat 2,3 procenta.