Projekt představil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Projekt představil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Vinaři se chystají na turné po českých městech

  • 2
Milovníci vína se mají na co těšit. Domácí vinaři se chystají objíždět republiku a představovat svou produkci. Každý si tak bude moci snáze zmapovat chutě a kvalitu vína v jednotlivých vinařských oblastech.

"Budeme dva roky jezdit po českých a moravských městech a představovat produkci desítek špičkových malých, středních i velkých vinařských firem," uvedl v Brně na veletrhu G+H ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Dvouletý projekt Vinařského fondu a Národního vinařského centra má název To nejlepší pro Vás. Zahájen byl právě na brněnském veletrhu. Prezentovalo se tu 39 vinařských firem ze všech podoblastí Moravy.

Postupně se vinaři objeví asi v desítce krajských měst po celé republice. Letos zřejmě ve čtyřech a příští rok v dalších šesti.

Podle Machovce se představí ti nejlepší vinaři a nejlepší vína. "Pozvali jsme k účasti ty, kteří jsou se svými produkty nominováni do Národního salonu vín," vysvětlil Machovec. Podle něho se velké firmy (například Znovín, Bohemia Sekt či Templářské sklepy) objeví nejspíš na všech akcích, malí vinaři se ale zřejmě kvůli pracovnímu vytížení budou střídat.

Přitom prostor pro prezentaci - vždy jeden stůl - mají malovinaři i velkovýrobci stejný.

Akce budou dvoudenní. První večer bude vždy na pozvánky pro vybrané zástupce regionu a bude spojen s kulturním vystoupením. Druhý den pak za zhruba dvousetkorunové vstupné bude moci vystavená vína ochutnat každý příchozí.