Vinaři nabídnou unikátní vína ze starých odrůd

Téměř dvě desítky starých odrůd révy vinné si mohou zájemci prohlédnout v naučné vinici za Moravským sklípkem v Šatově. Před čtyřmi lety ji vysadila firma Znovín, letos budou moci turisté ochutnat i vína, která sklepmistři z některých odrůd vyrobili.

Ve vinici je vysazeno například kdysi populární Veltlínské červenobílé nebo Prachtraube, které stálo u zrodu již moderní odrůdy Muškát moravský. Návštěvník tam najde i Kamenorůžák nebo Muškát žlutý, známý ve Středomoří.

Nechybí ani Veltlínské modré, zvané také Modrý Janek kvůli měňavému zbarvení slupek. "Z každé odrůdy lze očekávat asi 50 až 100 litrů netradičního vína," řekl generální ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Ke vzdělávání veřejnosti a turistů je k dispozici také vinice na severu Znojma, na cestě z centra do Přímětic ke Křížovému sklepu. Jde o jednu z posledních vinic severozápadu Moravské vinařské oblasti, protože o několik metrů výše již pěstovaná réva zamrzá.

Je tam téměř 40 odrůd a klonů révy a vždy po 25 keřích. K vidění jsou i různá vedení rostliny, a to historická i moderní. Na vinici dozírá Střední zemědělská škola ve Znojmě.


Témata: Víno