Vinaři mají šanci změnit zákony

Drobní vinaři zaznamenali první úspěšný výsledek svých protestů. Mohou si ročně vyrobit tisíc litrů vína, aniž by museli platit spotřební daň. Petici, jejíž signatáři žádají lepší podmínky pro malé vinaře, podepsaly za pár dní tisíce lidí.

Plocha vinic povinná k registraci nebo hlášení o sklizni, prodeji, produkci a zásobách jsou nařízeními, která tuzemští poslanci nezmění, i kdyby mohli. Jde totiž o "evropské" zákony. I tak proti nim protestují domácí drobní pěstitelé a výrobci vína.

"Nejsme legislativci a znalci předpisů Evropské unie, jsme jen první sběrači negativních pocitů malovinařů. Nevíme, jak dosáhnout toho, aby nás unie slyšela, ale za dva roky se mají vyhodnocovat podmínky, které unie dala svým členům," řekl Josef Grmolec, starosta Hovoran na Hodonínsku, kde nedávno vznikala petice za lepší podmínky pro drobné vinaře.

Peticemi toho vinaři zatím mnoho nedosáhnou. "Bohužel jsme podepsali omezení, která jsou drastická. Měli bychom mít odvahu zahájit nová jednání s Evropskou unií," řekl ve Znojmě europoslanec Vladimír Železný.

Více šancí na změny k lepšímu mají vinaři s požadavky, které se týkají tuzemských předpisů. Svaz vinařů už navrhl parlamentu, jak zjednodušit plátcovství daně z prodaného vína a výkaznictví, které musejí vést i drobní vinaři.

"Určitě nebude možné prodávat víno bez jakýchkoliv dokladů, to už je za námi a týká se to i těch nejmenších vinařů," řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Svaz ale navrhl, aby drobní vinaři platili daně z prodaného vína jednoduše. "Platila by se vinařská daň, což by byla forma daně z příjmu. Vinař by se jednou za rok zaregistroval na obci a jednou za rok by daň zaplatil z počtu hlaviček nebo litrů vína a měl by pokoj."

Jednodušší pravidla by platila ale pouze pro vinaře, kteří víno k prodeji vyrobili z vlastních vinic. "Jestliže nakoupím hrozny, už podnikám."