Ještě koncem loňského roku byl veřejný dluh 901 miliard.

Ještě koncem loňského roku byl veřejný dluh 901 miliard. | foto: Profimedia.cz

Veřejný dluh je 1,3 bilionu, vyhlásilo ministerstvo

  • 39
Veřejný dluh nabral podle údajů ministerstva financí hrozivé tempo. Zatímco ke konci loňského roku se jeho výše pohybovala těsně nad hranicí 900 miliard, k 11. září 2006 vyčíslilo ministerstvo financí jeho hodnotu na 1,3 bilionu korun. To by odpovídalo zhruba 40 procentům HDP.

Veřejný dluh je tvořen státním dluhem (dluhem centrální vlády) a navíc se do něj započítávají dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Výše samotného státního dluhu dosáhla letos v pololetí 728,9 miliardy korun.

Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka je zveřejněný údaj poněkud vysoký. Podle dosavadních odhadů se měl veřejný dluh ke konci roku pohybovat kolem jednoho až 1,1 bilionu korun.

„Ty statistiky se ale mohou různit, třeba v tom, zda se započítávají státní záruky. Pokud by se zahrnuly všechny garance, mohlo by se to číslo dostat až na oněch 1,3 bilionu,“ uvedl.

Podle analytiků dospělo ministerstvo financí k dluhu 1,3 bilionu korun tím, že do něj započetlo i všechny budoucí potenciální závazky státu, tedy například ekologické nebo z prohraných arbitráží.

„Přitom nebyla brána v potaz pravděpodobnost, že ten či onen dluh bude muset být skutečně uhrazen,“ dodal pro ČTK Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Výši veřejného dluhu oznámilo ministerstvo financí v inzerátu, který vyšel v páteční MF DNES, Lidových novinách a Hospodářských novinách. Nový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) stav veřejných financí kritizuje a za viníka označuje předchozí vlády ČSSD. - více zde

Ta se ale nařčení brání a považuje inzerát za politickou propagandu ODS a zneužití státních prostředků.

„Obsah inzerce hrubě zkresluje situaci při přípravě státního rozpočtu na rok 2007 a vytváří vládě alibi pro předložení rozpočtu s nepřijatelně vysokým deficitem,“ sdělila mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková.

V inzerátu totiž stojí, že ministerstvo financí letos v dubnu, tedy ještě za sociálnědemokratického ministra Bohuslava Sobotky, připravilo návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítal se schodkem 173,5 miliardy korun, vláda ho však záměrně před volbami neprojednala.