Před soudní budovou ve švýcarské Bellinzoně

Před soudní budovou ve švýcarské Bellinzoně | foto: Kateřina Koubová, iDNES.cz

Ve Švýcarsku opět řešili české uhlobarony, k soudu nepřišel Klimecký

  • 7
Ve švýcarské Bellinzoně v pondělí začala druhá část soudu s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti. Před soud se tentokrát dostavili Antonín Koláček a Belgičan Jacques de Groote, nepřišel Oldřich Klimecký, který byl také obeslán.

Manažeři jsou v souvislosti s kontroverzní privatizací severočeských dolů obžalováni z praní špinavých peněz, z podvodů a z korupce.

Soudce zamítl žádost advokáta, aby líčení s Klimeckým bylo přerušeno, a posléze jednání odročil na úterý. Obhájce nepřítomnost svého klienta zdůvodnil nemocí Klimeckého manželky, která prý nemůže zůstat sama, a také finančními důvody, které neupřesnil.

Vzápětí vyzval soud, aby líčení, které se týká Klimeckého, zrušil úplně, případně vrátil prokuratuře k došetření. Klimecký podle něj neměl možnost se dostatečně vyjádřit ke skutkům, které mu obžaloba vytýká.

Předseda senátu Jean-Luc Bacher tyto argumenty nepřijal a přerušení procesu s Klimeckým odmítl. Podle Bachera byl Klimecký při výslechu v září 2008 informován o svých právech a využil možnosti nevypovídat. Později měl do začátku procesu dostatek času a možností se vyjádřit k obžalobě, uvedl soudce a popsal řadu pokusů švýcarských úřadů Klimeckého kontaktovat.

Koláček: Švýcarské justici věřím

Trojice Koláček, de Groote a Klimecký se nedostavila na úvod procesu 13. května, a proto byla obeslána na toto pondělí. Jednání v květnu pokračovalo jen s přítomnými Markem Čmejlou, Jiřím Divišem a Petrem Krausem. Soud v květnu také zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

"Soudní jednání jednoznačně vítám. Ve švýcarskou justici mám velikou důvěru," vzkázal MF DNES Koláček před pondělním jednáním v podhorském městečku Bellinzona.

Soud nyní řeší další procesní otázky, včetně návrhu Koláčkovy obhajoby na zařazení do soudního spisu letošních výslechů někdejšího premiéra Miloše Zemana a jeho ministrů financí a průmyslu Pavla Mertlíka a Miroslava Grégra.

Zemanova vláda prodala v roce 1999 údajně za nevýhodnou cenu zbývající akcie státu v Mostecké uhelné společnosti firmě, kterou ovládali obžalovaní. Výslechy už byly zařazeny do spisu během první fáze procesu s Čmejlou, Krausem a Divišem.

Předchozí část procesu s uhlobarony den po dni

Soud by měl obě části procesu spojit 24. června, na kdy jsou opět předvoláni Čmejla, Diviš a Kraus. Závěr líčení je plánován na 12. července.

,