Ve Francii poprvé nevyjdou dva největší ekonomické listy

Poprvé v mediální historii Francie nevyjdou v pondělí dva největší ekonomické deníky La Tribune a Les Echos. Reportéři listu Les Echos protestují proti případnému prodeji listu podnikateli Bernardovi Arnaultovi, šéfovi luxusní skupiny LVMH. Jejich kolegům v La Tribune se naopak nelíbí, že je Arnault chce prodat.

LVMH by tento týden mohla potvrdit, že nabídla La Tribune k prodeji. Zatím není jisté, kdo by mohl o list zájem. Deník má 200 zaměstnanců, denně vydá kolem 77 tisíc výtisků a loni hospodařil se ztrátou 18 milionů eur (514,8 milionu Kč). Reportéři se obávají, že případný prodej by mohl vést k propouštění a ohrozit jeho obsah a důvěryhodnost.

Na rozdíl od svého konkurenta je Les Echos s 500 zaměstnanci jedním z mála ziskových deníků ve Francii. Jeho denní náklad je 119 tisíc výtisků. V loňském roce vytvořil provozní zisk deset milionů eur při příjmech 126 milionů eur.

Reportéři Les Echos vstoupili do stávky minulé úterý na protest proti prodeji LVMH. Obávají se, že prodej luxusní skupině by ohrozil nezávislost listu, protože novináři o firmě často píší. LVMH slíbila zachovat listu svobodu.