Po třech letech zpoždění má letos začít stavba bytového a obchodního komplexu v Plzni na Borech.

Po třech letech zpoždění má letos začít stavba bytového a obchodního komplexu v Plzni na Borech. | foto: Profimedia.cz

V Plzni vyroste obchodní areál s byty

  • 4
Druhý dech po zhruba tříletém zpoždění má v nejbližších týdnech chytit projekt rozsáhlého obytného a obchodního komplexu, který vyroste na místě někdejších kasáren mezi Kaplířovou a Sukovou ulicí v plzeňské čtvrti Bory.

"Chystáme se do čtrnácti dnů požádat o stavební povolení," prohlásil Jiří Štěpánek z fimy KB Král. Ta zastupuje investora - společnost Portland Trust, která vybudovala například obří nákupní centrum Metropole Zličín v Praze.

Podle původního plánu měla na pozemcích v plzeňské čtvrti Bory stavba začít už v druhé polovině roku 2003 a hotovo pak mělo být už loni. Zatím je ale v areálu pouze znát, že byl pozemek vyklizen a podél Kaplířovy ulice se objevily vysoké hromady písku.

Šéf stavebního odboru magistrátu Jiří Balihar řekl, že k vydání stavebního povolení chybí ještě některé podklady. "Pokud vím, tak dvě třetiny území zabere prostor pro komerční zařízení. Ve zbývající třetině blíž ke Kaplířově ulici by měly vyrůst bytové domy," uvedl Jiří Balihar.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

Za zpožděním celého projektu podle vyjádření Jiřího Štěpánka stála mimo jiné i nutnost vyjasnit majetkové vztahy mezi městem a investorem.

"Nyní se dokončila smlouva, která je řeší. Souvisí to i plánem vést Kaplířovou ulicí tramvajovou trať. Šlo o to, že investor ve svém areálu vybuduje část komunikace, kterou později předá městu. Museli jsme kvůli tomu přehodnocovat návrh dopravny v areálu. Už nám to odsouhlasila dopravní policie," vysvětlil Jiří Štěpánek.

Ten přitom tvrdí, že investor má zájem na tom, aby stavba letos brzy začala. "Čím dřív, tím líp," sdělil Štěpánek.

A co v areálu vznikne? Nejdřív se budou stavět obchodní zařízení podél Sukovy ulice. "A v druhé etapě přijdou na řadu bytové domy. Mezi obchody, které by tam mohly vyrůst, podle plánu patří například Electro World," konstatoval Jiří Štěpánek.

Kromě prodejny elektrospotřebičů se uvažuje také o domu nábytku. Projekt počítá s tím, že v domech v areálu vznikne na tři stovky bytů, které investor hodlá rozprodat.

Ve středu areálu by měl vzniknout park o rozloze zhruba dvou hektarů. Celkově by zeleň měla ze zhruba dvanáctihektarové plochy zabírat asi čtvrtinu.

,