V Londýně začala arbitráž s Nomurou

  • 11
V Londýně začala za zavřenými dveřmi arbitráž mezi Českou republikou a japonskou investiční bankou Nomura. Ta od Česka žádá 40 miliard dolarů kvůli údajnému porušení smlouvy o ochraně investic. Podle ministerstva financí je pozice České republiky dobrá.

Mluvčí ministerstva Marek Zeman uvedl, že se zúčastní všichni svědci, které ČR potřebuje. Mluvčí Nomury uvedla, že banka nebude jednání komentovat.

Český stát v roce 2000 uvalil na IPB, která byla původně ve vlastnictví Nomury, nucenou správu a pak ji prodal ČSOB. Nomura tvrdí, že podmínky prodeje IPB byly jednostranně nevýhodné.

Podle mluvčího Nomury Jiřího Hrabovského byla IPB jediná z velké čtyřky (patřily k ní i Komerční banka, Česká spořitelna a ČSOB), ke které se stát při udělování podpor ve druhé polovině 90. let obrátil zády. Zástupci státu to popírají.

Nomura předpokládá, že arbitráž bude trvat nejméně šest měsíců a verdikt může padnout do konce roku. Vedle Londýna spolu vedou obě strany spor také v Curychu, kde se rozhoduje o nároku Nomury na 263 miliard korun.

Arbitráže jsou na rozdíl od soudů neveřejné. Obě strany sporu zpravidla podepisují dohodu, že během jednání zachovají naprostou mlčenlivost. Na rozdíl od soudů také proti verdiktu v rozhodčím řízení obvykle není řádný opravný prostředek.

Obchodní arbitráže bývají rychlejší a levnější než soudy. Nynější část rozhodčího řízení v Londýně by měla trvat asi osm dní. Arbitři nejprve rozhodují o vině či nevině. V případě, že by rozhodli proti Česku, budou pak rozhodovat o odškodnění.