V Lokti nájemníci koupí byty za polovinu

Spory o cenu bytů na náměstí v Lokti skončily. Loketští zastupitelé včera ustoupili a rozhodli, že město prodá posledních třicet šest bytů v centru nájemníkům levněji. A to za polovinu odhadní ceny. Při rychlém zaplacení do dvou měsíců i za čtyřicet procent.

„To už je přijatelné. Chci tu bydlet, v Lokti jsem doma,“ poznamenal jeden z nájemníků Rudolf Flaška. Ještě začátkem února spolu se sousedy demonstroval před loketskou radnicí s transparentem. Nesouhlasili tehdy s tím, že jim vedení města nabízelo byty příliš draho - za šedesát procent odhadu s možností další desetiprocentní slevy při rychlé koupi.

Například Rudolfa Flašku teď byt přijde asi na 270 tisíc korun. Na jeho pořízení si musí vzít úvěr. „Ty peníze se neztratí, byt zdědí děti,“ míní. Zadluží se i další lidé. Pokud by na nabídku města vůbec nereagovali, radnice by mohla byty prodat někomu jinému.

Kompromisní podmínky prodeje bytů schválili loketští zastupitelé jen těsnou většinou hlasů. Původně ještě navrhovali, aby budoucí majitelé nesměli byty nejméně deset let prodat, ale nakonec od toho ustoupili. „Nemohli by nakládat se svým majetkem,“ upozornil člen zastupitelstva Jaroslav Hlavsa.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Tři zastupitelé, včetně místostarosty Jana Hadravy, se kvůli střetu zájmů z hlasování vyloučili, protože na náměstí sami bydlí. Privatizace bytů proběhla v Lokti už v roce 1997 a tehdy město je prodávalo za pouhých dvacet pět procent odhadní ceny. Domy na náměstí ale do prodeje nešly, protože je Loket zastavil u bank.