Diskuze

ÚS zastavil exekuci. Půjčovat insolventním lidem je podle něj nemorální

Justice by měla vést poskytovatele úvěrů k důslednému zkoumání toho, zda budoucí dlužník nebude mít zjevný problém splatit svůj úvěr. Ústavní soud vyhověl stížnosti muže v exekuci a nařídil Krajskému soudu v Ústí nad Labem, aby se znovu zabýval sporem, kde figuruje také poskytovatel nebankovních půjček Profi Credit Czech.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Kam se ten svět řítí? Uzavřené smlouvy se nemusí plnit, soudy se zabývají půjčkami ve výši ani ne jednoho měsíčního platu a o právu nerozhodují zákony ale jakási neurčitá morálka.

1 1
možnosti
JR

J59a83k82u98b 64R30o31u43s

6. 3. 2019 12:10

Plnit se musí platné smlouvy.

A stanoví to tak zákon, nikoli "neurčitá morálka".

1 0
možnosti
JS

Nemorální je především výška úroku.

2 0
možnosti
JR
JH

Pokud myslíte Dopr.podnik,tak přirážka 1000 je ze zákona a je tam uvedena max výše.Šmejdi si pokutu stanovují jako kolo stěstí-v tom je rozdíl

0 0
možnosti
AD

Konečně českým soudům došlo že také existuje něco jako "nemorální jednání"! Doufejme že postupně si to uvědomí i nižší instance!!!

1 0
možnosti
MK

To potom můžeme všechny zákony zrušit a řídit se podle morálky.

0 0
možnosti
JR

J17a70k58u79b 32R24o93u72s

6. 3. 2019 8:35

Ráno moudřejší večera, takže si to shrňme.

Burian se živí prodejem spotřebitelských úvěrů, dá ho každému, kdo se na něj usměje, a pak se vzteká, když ten dlužník nesplácí a on přijde o provizi. Má legrační tabulku na výpočet "bonity", která absolutně neodpovídá zákonem upravené kontrole úvěruschopnosti, myslí si, že úrok je to, co tak úvěrující nazve atd. Ztráta času.

Pak tu máme 2 typy lidí.

Jedna skupina je ráda, že soud vydal revoluční rozsudek, protože se jí nelíbí lehké ekonomické peklíčko, které se více či méně řeší přes 15 let. Jen se mýlí v tom, že jde o revoluční rozhodnutí.

Druhá skupina si vystačí s floskulí "dluhy se mají plnit", a odmítá přijmout, že ekonomická realita společnosti je poněkud strukturovanější, a ani společnosti jako celku se nevyplatí absolutní odpovědnost jedince pod heslem "nemáš co jíst, umři hlady". Oni totiž lidi většinou neumřou hlady dobrovolně. Tak když nic jiného, mohli by vzít aspoň na vědomí již leta účinnou právní úpravu.

Hezký zbytek dne.

3 0
možnosti
AD

Stačilo by dodat do základních zákonů: "Rozsudek nesmí porušit obecnou morálku!" Toto pravidlo je částečně plněno u justice s porotami!

0 0
možnosti
MS

A půjčovat si jako insolventní osoba, to nemorální není?

2 0
možnosti
PM

Samozřejmě je. Proč ale někdo takové osobě půjčí?

6 0
možnosti
TB

Takže pokud není někdo schopný splatit půjčku, tak bude žalovat stát, že byla pujčka nemorální? Kde to jsme.

4 5
možnosti
PM

O to nejde.

Je nemorální půjčovat někomu, kdo je v insolvenci - tedy je předlužen.

7 0
možnosti
JM

J84i22ř39í 72M36a40c38e73k

5. 3. 2019 14:51

A naivní otázka: Bude nemravné počínání krajských soudců nějak potrestáno?

0 1
možnosti
PB

Takže když onen exponát podepisoval tu smlouvu tak byl nesvéprávný a když mu to soudci připomenou, tak jsou nemravní? děs.

2 0
možnosti
PC

Ano, kolega Capek má naprostou pravdu .... "lichva", tedy rizikové půjčování na vysoký úrok pravděpodobně existuje už od vzniku peněz a první písemné zmínky jsou cca 5000 let staré. Kde je poptávka, tak bude i nabídka a jak je psáno dole, protože cca 20 procent lidí je "rozumu mdlého", není nejmenší šance ji odstranit. Lze jí nějak regulovat (možná) ale pokud chceme zachovat všeobecnou svobodu, tak jsou možnosti značně omezené.

1 0
možnosti
PB

Nebankovní půjčky nejsou o rozumu, ale o příležitostech.

0 0
možnosti
PB

Je zajímavé, že když onen intoš podepisoval onu smlouvu, ničemu nerozuměl, nevěděl kolik vydělává a neměl ani tisícovku měsíčně na splátku. Tak stejně nerozuměl ani deseti výzvám ke splácení.

Ale najmout si drahého právníka a sepsat žalobu, to už zvládá.

2 2
možnosti