Některé dokumenty ze Sbírky listin se převádí také do digitální podoby.

Některé dokumenty ze Sbírky listin se převádí také do digitální podoby. | foto: Profimedia.cz

Úřady zveřejňují vzory podpisů českých manažerů

  • 9
Čechy dostihlo další riziko čím dál pohodlnějšího života s pomocí internetu. Dosud se o tom příliš nemluvilo, ale na webu jsou už několik měsíců volně dostupné podpisové vzory, tedy jedny z nejcitlivějších a snadno zneužitelných osobních údajů.

Na stránce www.justice.cz, kde je veden obchodní rejstřík, je možné u některých firem najít také podpisové vzory jejích představitelů.

UKÁZKU PODPISOVÝCH VZORŮ NAJDETE ZDE

Tato data mohou být snadno zneužita. Se znalostí podpisu je totiž možné jednat jménem firmy, objednat zboží za miliony korun, případně vyrobit falešnou směnku.

Nemilé překvapení
V elektronickém rejstříku uvázly i mnohé "velké ryby" českého byznysu. Mezi jinými je možné získat oficiální podpisy spoluvlastníka Sokolovské uhelné Františka Štěpánka; Tomáše Nebeského, který stojí za zbrojovkou Sellier& Bellot, či Marko Paříka, generálního ředitele Delta pekáren.

"Jsem nemile překvapen, ale ne udiven," reagoval Pařík, který to, že jeho úředně ověřený podpis je volně dostupný, zjistil až po upozornění MF DNES. "Můj život je prostřednictvím mých funkcí mírně veřejný. A měl by být proto více chráněný před možnostmi zneužití osobních údajů," přemítá Pařík.

Jak se vůbec podpisové vzory na internet dostaly? Některé dokumenty ze Sbírky listin, kam firmy ukládají důležité náležitosti souvisící s podnikáním, jsou v poslední době převáděné také do digitální podoby. Nejčastěji jsou na internet umísťovány výroční zprávy a účetní závěrky, ale některé krajské soudy digitalizují všechny dokumenty, mezi nimi i podpisové vzory.

Možnost získat velmi jednoduše cizí podpisové vzory se nelíbí ani soudnímu znalci Vladimíru Smejkalovi, který se zabývá ochranou dat a informačními systémy. "Určitě není správné, že jsou k dispozici takto veřejně. Ale především není správné, že se vůbec s něčím tak nejistým a subjektivním, jako je ruční podpisový vzor, v dnešní době elektronického podpisu vůbec ještě pracuje."

Ministerstvo: O nic nejde
Ministerstvo spravedlnosti, které stránku justice.cz provozuje, nevidí na jejich zveřejňování nic špatného. "Osobní údaje jsou v těchto případech zveřejňovány ze zákona, přičemž zákon na ochranu osobních údajů se na tyto případy nevztahuje," uvedl mluvčí Pavel Staněk. "Kvůli zveřejňování podpisových vzorů evidujeme minimum stížností," dodal.

Na dosavadní praxi nemůže nic změnit ani Úřad na ochranu osobních údajů, který má dohlížet na to, aby nedocházelo ke zneužívání citlivých dat.

"Obchodní rejstřík je veden podle zvláštních právních předpisů, a to jako veřejně přístupný registr. Ty jsou podstatně starší než zákon o ochraně osobních údajů," vysvětluje mluvčí úřadu Hana Štěpánková a dodává: "Zákon o ochraně osobních údajů navíc chrání soukromí osob a podnikatelská činnost pod něj nespadá."

Jak je vůbec možné podpisový vzor zneužít? "Je možné jednat za společnost, ale i za fyzickou osobu všude tam, kde se neověřuje totožnost podepisující osoby. Například podepisovat smlouvy, příkazy k úhradě, dopisy a podobně," přiblížil soudní znalec Vladimír Smejkal.

"Podpisový vzor je nejošidnější způsob, jak si ověřit, zda smlouvu či jiný dokument opravdu podepsala určitá osoba," upozorňuje Smejkal.

Směnka a peníze z účtu
Se znalostí podpisového vzoru je možné vyrobit například falešnou směnku.

Velmi nebezpečná je kombinace podpisového vzoru a znalosti čísla účtu. To není tak obtížné sehnat -dá se opsat například z faktur či ze zveřejňovaných smluv na veřejné zakázky. Bohatým zdrojem jsou také kontejnery na papír, do nichž mnozí zcela bez obav vyhazují své výpisy z účtů.

"S kombinací podpis a číslo účtu je možné podniknout dosti nebezpečný útok." Nejjednodušší možností je zadání platebního příkazu v bance, například přes sběrný box. U takto vyplněných příkazů se kontroluje jen věrnost podpisu a lidé v bance, kteří hodnotí jeho věrnost, obvykle nemají příliš grafologických znalostí.

"Přes sběrný box jsem posílal peníze několikrát, myslím, že to není moc bezpečný způsob. Banka by měla transakci zpětně ověřovat nebo tuto možnost posílání peněz ani neposkytovat," říká podnikatel Miroslav Janča z Dolního Němčí.