O korupci se v českém stavebnictví dlouhodobě mluví, soudy však dosud nedotáhly žádný případ uplácení do konce. Ilustrační foto.

O korupci se v českém stavebnictví dlouhodobě mluví, soudy však dosud nedotáhly žádný případ uplácení do konce. Ilustrační foto. | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Uplácení na stavbách: dva manažery vyšetřuje policie

  • 55
Stavební firmy budou mít opět více práce vysvětlovat veřejnosti, že je tuzemské stavebnictví čisté. Dva manažeři ve věku 31 a 38 let podle policie požadovali od zástupce karlovarské subdodavatelské firmy úplatek za to, že nebudou dělat problémy s převzetím díla a placením faktur. V případu šlo prý o stavbu hotelu a obytných domů v Karlových Varech.

Policisté, kteří jednali na základě upozornění poškozeného subdodavatele, minulý týden zatkli kvůli údajnému přijetí úplatku ve výši 1,1 milionu korun manažera zatím neznámé stavební firmy.

Druhým stíhaným mužem je podle České televize, která o případu informovala jako první, manažer největší české stavební společnosti Skanska.

Podle policejní mluvčí Andrey Kávové policisté zadrželi jednoho z podezřelých přímo při předání úplatku v karlovarském obchodním centru, druhého o několik hodin později v Praze.

"V případě, že se podezření potvrdí, jde o fatální selhání jednotlivce, ze kterého okamžitě vyvodíme osobní důsledky včetně případného vymáhání škod na dobrém jméně naší společnosti. A je důvodem k okamžitému rozvázání pracovního poměru," řekla mluvčí Skansky Lucie Nováková.

Advokát jednoho z obviněných Jaroslav Ortman popírá, že by jeho klient o nějakém úplatku věděl. "S poškozeným naposledy mluvil před půl rokem a s tím mužem, který vzal úplatek, telefonoval někdy před týdnem," řekl Ortman.

O korupci se v českém stavebnictví dlouhodobě mluví, soudy však dosud nedotáhly žádný případ uplácení do konce a podnikatele zprostily viny, většinou kvůli nedostatku důkazů.