Union banka je definitivně v italských rukou

Po více než roce ovládla italská investiční skupina Invesmart ostravskou Union banku. Akcionáři Union Group převedli na Italy svůj majortiní podíl. Smlouvu o koupi 70 procent akcií za 2,833 miliardy korun podepsal Invesmart letos v květnu, poté se však dlouho čekalo na povolení České národní banky.

Centrální banka nakonec příchod strategického partnera potvrdila v říjnu, když předtím žádost zamítla kvůli nedostatku informací o původu peněz na akvizici banky.

Spolu s bankou získávají Italové další členy Union Group, kterými jsou Union pojišťovna, Bank Przemysľowy a společnost CDZ, která poskytuje celní záruky.

Vedle Invesmartu patří podle Řeřichy mezi akcionáře finanční skupiny Union Group společnosti Vítkovice, Nová huť, Severomoravská plynárenská, Severomoravská energetika, Česká konsolidační agentura a město Ostrava. Akcionářské podíly Union Group banka odmítla upřesnit.

Rozhovor s generálním ředitelem
Union banky najdete ZDE
Union banka má zhruba čtvrt miliónu klientů s vklady za více než 20 miliard, což je zhruba o miliardu méně než na počátku roku. Italští finančníci nyní jednají o poskytnutí miliardové státní pomoci Union bance, která dluží České finanční více než miliardu korun.

,