Ukrajinská vlajka na budově královéhradeckého Klicperova divadla (21. února 2022) | foto: Asociace profesionálních divadel ČR

Republiku zaplavila modro-žlutá solidarita. Češi skupují ukrajinské vlajky

  • 124
Rusko-ukrajinská krize není lhostejná ani Česku. Ukrajinu různými způsoby podporují asociace, spolky i jednotlivci. Na významných budovách se postupně objevují ukrajinské symboly. Vlajky se teď staly velmi žádaným zbožím. Lidé je od rána skupují v kamenných prodejnách i ve specializovaných e-shopech.

Ukrajinské vlajky zaplavily republiku a specializované prodejny jsou od úterního rána zaplavené objednávkami na ukrajinské vlajky. 

Brněnský výrobce vlajek, praporů a znaků na dotaz redakce iDNES.cz potvrdil, že každá druhá objednávka obsahuje ukrajinský artefakt.

„Již od rána se lidé ptají po vlajkách a ihned je skupují. Chtějí mít jistotu, že jim zboží nevyprodáme před nosem,“ potvrzuje Slávka Podmolová ze společnosti Alerion, která vlajky vyrábí i prodává.

Dále potvrdila, že mezi zákazníky jsou nejen jednotlivci, ale také zástupci různých institucí či divadel, kteří chtějí vyjádřit sounáležitost vůči Ukrajině.

Vyvěste ukrajinské vlajky, volají divadelníci. Nová scéna svítí modře a žlutě

Jiný výrobce a prodejce vlajek taktéž potvrzuje zvýšený zájem o modro-žluté vlajky. Již od rána e-shop vlajky.eu vyřizuje nejen objednávky, ale také telefonické dotazy týkající se dostupnosti ukrajinský vlajek.

„Ukrajinské vlajky téměř nestíháme vyrábět, výroba je od rána úplně zahlcená. Se zvýšenou poptávkou jsme počítali, a tak jsme vcelku připraveni,“ potvrdila Šárka Horňáková ze společnosti vlajky.eu.

Taktéž prodavačka v kamenném obchodě společnosti Tyla.cz, která vyrábí a prodává státní i firemních vlajek, v rychlosti potvrdila, že nestíhá obsluhovat zákazníky a výroba jede nadoraz. „Pomalu nestíháme vyrábět, zájem je enormní,“ řekla na dotaz.

Česká solidarita je všudypřítomná ve všech městech. K symbolické podpoře nedotknutelnosti území států vyvěšením ukrajinských vlajek na budovy vyzvala Asociace profesionálních divadel ČR nejen česká divadla, ale i kulturní, veřejné a státní instituce. K modlitbám za mír na Ukrajině v pondělí vyzvala Ekumenická rada církví.