Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala | foto: Dan Materna

Uhlobaron Bakala plánuje utratit miliardy

  • 47
Finančník Zdeněk Bakala, který prostřednictvím společnosti RPG vlastní významnou část ostravských dolů OKD, naznačil, kam chce dát vydělané miliardy. Peníze jeho a dalších investorů půjdou především na další nákupy dolů v zahraničí a investice do elektráren.

Bakala se uchází i o zbrojovku Aero, kterou česká vláda prodává.

Největší doly v Česku loni svým majitelům vynesly při padesátimiliardových tržbách přes čtyři miliardy korun čistého zisku a letos poprvé vyplácely dividendy.

"Půjde především o nákup dolů v Polsku a na Ukrajině," řekl Bakala. V Polsku chce RPG, v němž má český finančník spolu s maďarsko-britskou investiční skupinou Crossroads Capital víc než poloviční podíl, koupit dva černouhelné doly.

"Zatím nemáme žádné informace, že by nová polská vláda dělala v privatizaci černouhelných dolů jiné kroky než ta předchozí," sdělil Bakala. Řada privatizací je po příchodu nového polského kabinetu v této zemi zpochybňována.

Na Ukrajině firma zatím podle Bakaly "analyzuje uhelný průmysl". Nemá však vytipovány konkrétní doly, o něž by měla zájem.

Aero je atraktivní
RPG chce kromě dolů zabrousit i do jiného byznysu, aby peníze skupiny nebyly vázány jen na uhlí. K tomu má pomoci koupě české letecké zbrojovky Aero Vodochody, kde je RPG v tendru spolu s investiční firmou Benson Oak dalšího tuzemského finančníka Gabriela Eichlera.

"Je to atraktivní majetek, s kterým se dá podnikat," řekl Bakala s tím, že zajímavá je jak výroba letadel, do které je připraven přizvat strategického partnera, tak i vlastnictví přistávací dráhy a možnost vybudování letiště těsně u Prahy.

Státní Česká konsolidační agentura, která Aero stoprocentně vlastní, oznámila, že vládní komise připustila do výběrového řízení deset společností z celkem 13 přihlášených.

Konsorcium Benson RPG je mezi nimi. "V Česku se ztrácí schopnost vyrábět letadla a podle mě je škoda, aby tady něco takového zaniklo," řekl Eichler. V Aeru se Eichler už loni angažoval jako poradce, který řešil změnu dříve nevýhodné smlouvy podniku s výrobcem vrtulníků Sikorski.

Klíčovým byznysem pro RPG nicméně zůstane těžba uhlí a energetika. V této oblasti chce firma získat kromě letošní koupě maďarské elektrárny Pannopower i další zdroje, zaměřené na výrobu "zelené" energie.

Bakala řekl, že pokud se tuzemská vláda rozhodne privatizovat energetický gigant ČEZ, RPG o něj bude mít zájem.

Společnost OKD čeká v příštím roce rozdělení na několik částí, o nichž rozhodlo představenstvo firmy. Půjde o části těžební, plynárenskou, která bude těžit metan uvolňující se spolu s dobýváním uhlí, dále části nemovitosti, doprava a energetika.

OKD podle Bakaly nebude usilovat o otevření dalších ložisek uhlí v tuzemsku. Do budoucna Bakala nevyloučil, že OKD znovu vydá své akcie na burzu, a to jak v západní Evropě, tak i v Praze. Akcie by mohla některá z firem skupiny RPG vydat i v Polsku, a to v rámci financování nákupu tamních dolů.

RPG plánuje v nejbližších týdnech změnu své struktury. Nynější RPG limited, Bakalova Charles Capital a Karbon Invest, která původně vlastnila OKD, splynou a vznikne nová firma RPG Industries SE registrovaná na Kypru. "Důvody pro sídlo na Kypru jsou daňové a administrativní," řekl Bakala.