Londýnské metro po útocích - Cestující si čtou noviny v londýnském metru, které v pátek 8. července 2005 obnovilo provoz. | foto: Kai Pfaffenbach, MF DNES

Turisti se shodují: Na Londýn nezanevřeme

  • 6
Obrázky z teroristických útoků v Londýně oběhly svět, od návštěvy britské metropole ale asi moc lidí neodradí. Stejně jako v případě útoků na Madrid loni v březnu davy turistů pravděpodobně neprořídnou. Očekávají to zástupci aerolinií i cestovních kanceláří.

SPECIÁL: VÝBUCHY V LONDÝNĚ

Například zástupci jedné z největších evropských cestovních kanceláří TUI vycházejí právě z analogie s Madridem. Při cestách do španělského hlavního města nezaznamenali loni po útocích žádný pokles zájmu.

"Nečekáme, že by útoky měly na mezinárodní cestování větší dopad," řekl agentuře AP analytik letecké dopravy newyorské Standard & Poor's Jim Corridore.

Pokud někoho útoky od cesty do Británie odradí, budou to spíše návštěvníci ze zámoří. Například Robin Tauck, šéf Tauck World Discovery z Norwalku v americkém státě Connecticut, určitý pokles zájmu o Španělsko po útocích v Madridu zaznamenal.

V tuto chvíli ani v Tauckově americké kanceláři nikdo cesty do Londýna neruší. "Lidi se dívají na zprávy a rozhodují se," řekl Tuck agentuře AP.

Většina turistů dotázaných přímo v Londýně se po útocích nechystala narychlo odjet.

"Kdy zemřete, je otázkou osudu," pravil 57letý Herbert Platzer z Vídně, který do Londýna přijel i se svou ženou. "Přijel bych zas. Je to nádherné město s příjemnými lidmi."

"Měli jsme strach, ale už je to myslím pryč," svěřila se šestnáctiletá Alexandra Mauronová ze švýcarského Fribourgu. Ta se přijela podívat se svou matkou na londýnské památky.

Zástupci britského cestovního ruchu doufají, že podobný přístup mezi turisty převládne. Ročně totiž přinesou zemi příjmy ve výši 74 miliard liber. Zástupci britských turistických centrál ve světě zatím nic významného nezaznamenali.

Jistá nervozita tak opět panovala hlavně mezi americkými návštěvníky. Padesátiletý George Hill z Chicaga hned ve čtvrtek sbalil kufry a s rodinou sháněl v centru Londýna taxík.

"Zřejmě to lidi na čas odradí. Nechcete jezdit na místa, kde číhá nebezpečí. Ale nelze z toho vinit Londýn, nemůžete nijak předpovídat, co se stane," řekl.

,